Društvo

Zbog vinobrana u mesu prekršajni postupak protiv sedam kompanija

Protiv kompanija „ Voli Trejd“, „ Martines“, „ Domaća trgovina“, „ Hard diskont Laković“, B.U.L.S.“ i „VNS kompani“ iz Podgorice i „Mesoprometa“ iz Bijelog Polja vodi se prekršajni postupak zbog sumnji da su prodavali meso i mesne prerađevine kojem je dodat vinobran. Rezultate prekršajnih postupaka čeka i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, saopšteno je Pobjedi u Vrhovnom državnom tužilaštvu.
Zbog vinobrana u mesu prekršajni postupak protiv sedam kompanija
Portal AnalitikaIzvor

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici dobilo je određene podatke od Uprave za inpekcijske poslove Odsjek za veterinarsku inspekciju. Nakon toga je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici od Područnog organa za prekršaje u Podgorici tražilo obavještenje o ishodima prekršajnih postupaka protiv šest privrednih društava iz Podgorice i jednog iz Bijelog Polja. Riječ je o privrednim društvima „Voli Trejd“, „ Martines“, „ Domaća trgovina“, „Hard diskont Laković“, „ B.U.L.S.“ i „VNS kompani“ iz Podgorice i „Mesopromet“ iz Bijelog Polja, navedeno je iz VDT-a.

Iz Tužilaštva podsjećaju da su u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru formirana dva predmeta po prijavama Uprave za inspekcijske poslove.

"Jedna se odnosi na privredno društvo „Merkator CG“ u čijem sastavu posluje prodavnica „RODA SM“ u Baru, a druga na mesaru „Ljutica“ u Baru", saopšteno je iz tužilaštva. 

Vrhovno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu o dodavanju vinobrana mesu i proizvodima od mesa 24. januara, nakon što su rezultati kontrola inspekcijskih organa pokazali da je ovaj aditiv koji se ne smije dodavati mesu i mesnim prerađevinama nađen u 39 od 50 trgovina u Podgorici, Bijelom Polju i Tuzima.

Na koji način će biti sankcionisani Tužilaštvo ne može dati odgovor, jer ono ne izriče sankcije. Da li će predmeti biti procesuirani ili ne, zavisi od dokaza koji će biti prikupljeni u izviđaju pojašnjeno je iz Tužilaštva.

Veterinarska inspekcija je i ove godine nastavila pojačani nadzor mesara i prodavnica. Inspektori su uzeli 160 uzoraka u 74 objekta na cijeloj teritoriji zemlje, od kojih su tri bila pozitivna na vinobran. U Upravi za inspekcijske poslove smatraju da su aktivnosti Veterinarske inspekcije dale pozitivne rezultate, jer se prodavci mesnih prerađevina sve manje usuđuju da prodaju neispravne proizvode. 

Podsjetimo, kazne za prekršioce iznose 5.000 eura za preduzeće i 500 eura za odgovorno lice. 

 

Portal Analitika