Društvo

VLADA: Za hitnu nabavku ljekova 1,5 miliona EUR

Vlada je danas dala saglasnost za hitnu nabaku nedostajućih ljekova, u vrijednosti od oko 1,5 miliona EUR.
VLADA:  Za hitnu nabavku ljekova 1,5 miliona EUR
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno nakon sjednice, Vlada je razmatrala Informaciju Ministarstva zdravlja o razlozima hitne nabavke nedostajućih količina ljekova, shodno zahtjevu Montefarma, i dala saglasnost za hitnu nabaku, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Vlada je usvojila Izvještaj o sprovođenju Petog godišnjeg nacionalnog programa Crne Gore u periodu intenziviranih i fokusiranih razgovora sa NATO, i ocijenila da njegova realizacija teče planiranom dinamikom i da Crna Gora uspješno i na vrijeme realizuje zadatke u finalnoj fazi priključenja Alijansi.

„U narednom periodu Crna Gora će nastaviti sa implementacijom postavljenih prioriteta s namjerom da, do završetka ovog ciklusa MAP, u potpunosti realizuje preuzete obaveze, kako bi potvrdila svoju spremnost da bude uspješna, posvećena i kredibilna članica Alijanse“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Drugi polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul - decembar prošle godine.

U izvještajnom periodu, kroz intenzivan dijalog sa evropskim partnerima, definisane su konkretne aktivnosti koje je potrebno sprovesti u interesu bržeg napretka na putu ka EU, prevashodno posredstvom adaptacije akcionih planova u poglavljima 23 i 24 - kao poglavljima od ključnog značaja za ukupni uspjeh pregovaračkog procesa.

„Fokus ostaje jačanje institucija u pravcu efikasnijeg ispunjavanja ciljeva i zadataka evropske agende, sa akcentom na sprovođenju usvojenih zakonskih propisa u oblasti pravosuđa i obezbjeđenju preduslova za dalji ekonomski rast“, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je usvojena Informacija o Okvirnom sporazumu između Vlade i Evropske komisije o pravilima za sprovođenje finansijske pomoći Unije u okviru Instrumenta pretpristupne podrške za period 2014-2020.

Okvirni sporazum predstavlja osnov za korišćenje sredstava koja su Crnoj Gori dostupna kroz Ipu II i odnosi se na cjelokupni sedmogodišnji period i na svih pet oblasti politike.

Verifikovan je zapisnik o zaključcima Vlade donijetim 25. februara, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade, u skladu s članom 10 Uredbe o Vladi Crne Gore.

„Ovim zaključcima je utvrđen Amandman na Predlog zakona o Državnom tužilaštvu i povučen iz skupštinske procedure Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika