Društvo

Poša: Crna Gora već spremna za članstvo u NATO

Mađarska, kao kontakt država za NATO, smatra da je Crna Gora već spremna da postane članica Alijanse, saopštio je mađarski ambasador u Podgorici, Kristijan Poša.
Poša: Crna Gora već spremna za članstvo u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Poša je danas u Tivtu predstavnicima dražavne i lokalne uprave, govorio o evroatlanstkim integracijama, na obuci o toj temi koju je organizovala Uprava za kadrove i Vladin Komunikacioni tim za NATO.

„Crna Gora je od NATO dobila ono što još nijedna država u istoriji Alijanse nije – takozvani intenzivirani i fokusirani dijalog, koji vam omogućava da dobijete poziv za članstvo do kraja godine, ne čekajući naredni samit u Poljskoj“, kazao je Poša.

Taj dijalog je, kako je naveo, izuzetan tehnički okvir i sjajna mogućnost koju Crna Gora i njeni stanovnici moraju da iskoriste.

„Politička elita u Crnoj Gori to veoma dobro shvata i zna što treba da se uradi“, kazao je Poša.

On je učesnicima obuke govorio i o benefitima koje je Mađarskoj donijelo članstvo u Alijansi.

Poša je naglasio da su „naši saveznici zadovoljni kako stoje stvari“ kada je u pitanju ispunjavanje dva od ukupno četiri uslova za članstvo Crne Gore – reformi sistema odbrane i službi bezbjednosti, ali se, kako je naveo, još mora posvetiti veliki značaj podršci javnosti učlanjenju države u NATO i „djelimično na ispunjavanja obaveza iz poglavlja 23 i 24, odnosno jačanju vladavine prava“.

„Važno je da se tokom godine poveća podrška javnosti i da to prepoznaju svi saveznici“, poručio je mađarski ambasador.

Portal Analitika