Kultura

Mart u KIC-u posvećen ženama, frankofoniji i albumu dua Bulatović-Nikčević

Mart će obilježiti još brojniji i raznovrsniji sadržaji, od kojih su 24 programa KIC-a i 12 predstava Gradskog pozorišta. U našoj produkciji ili koprodukciji biće izvedeno šest predstava, sedam koncerata, pet filmskih projekcija, kao i promocije knjiga, albuma, multimedijalne izložbe i gostovanja u Američkom uglu, kazala je direktorica podgoričkog KIC-a "Budo Tomović", Snežana Burzan.
Mart u KIC-u posvećen ženama, frankofoniji i albumu dua Bulatović-Nikčević
Portal AnalitikaIzvor

Na repertoaru Gradskog pozorišta tokom narednog mjeseca biće "Filomena Marturano", "Ah, šta sve mora jadno dijete", "Slasti slave", "Dobro drvo", "Čarobni kamen", "Ružno pače", "Čarobnjak iz Oza", "Porodične priče", "Kinez", "Hormoni", "Palčica" i "Sedam dana". Reprize će imati i nezavisne produkcije: DODEST-ova monodrama "Kučkini sinovi", "Komad" NVO "Art 365", a djeca će moći da pogledaju "Šantine bajke". Pažnju će siguro privući još dvije gostujuće predstave: autorska komedija Željka Ninčića "Audicija 4" i "U sjenci Kore" francuskog Teatra "Bakhus", dok će 28. mart obilježiti 12. Pozorišni frankofoni školski festival namijenjen učeničkim trupama.

- Posebno želim da najavim Školu retorike koju vodi dr Radovan Radonjić, a koja će 10. marta početi sa radom u KIC-u.

Urednica muzčkog segmenta, Maja Popović, najavila je poseban događaj posvećen Danu žena.

- Projekat na kome radimo već duže vrijeme posvećen je Osmom martu. Biće to koncert muzike koju su stvarale kompozitorke, od XIX do XXI vijeka. Program će, pored ostalih, izvoditi poznata pijanistkinja Vesna Đokić, flautistkinja Aleksandra Gregović, violinista Ols Cinko, čelista Vladimir Drobnjak, pijanistički duo Ana i Ida Muratagić i ansambl Montenegro Muse. Premijerno ćemo u Crnoj Gori čuti ansambl "Halka" sa solistom nesvakidašnjeg glasa, Božidarom Vrećom. Gostovaće i bosansko-hercegovački hor "Sultan Mehmed Fatih", a horovi Muzičke škole "Vasa Pavić" i KUD-a "Stanko Dragojević" iz Podgorice, prirediće omaž Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.

Prema najavama urednika filmskog programa, Miška Popovića, podgorička publika će ponobo biti u prilici da pogleda jednočasovni dokumentarni film "Crna Gora i Veliki rat" reditelja Branka Baletića i Andra Martinovića.

- Ciklus filmova koji će se prikazivati od 16. do 19. marta biće posvećeni Bredu Pitu, glumcu holivudske "A klase", čije se umijeće može vidjeti u filmovima "Borilački klub", "Sedam godina na Tibetu", "Vavilon" i "Drvo života".

O informativno-edukativnom programu govorila je Valentina Knežević, koja je potcrtala da će, zahvaljujući velikom odazivu učenika, tokom marta biti organizovane dvije radionice kreativnog pisanja sa dramaturgom i piscem Obradom Nenezićem. Takođe, 20. marta biće priređeno autorsko veče posvećeno ovom autoru.

- Svjetski dan poezije, 21. mart, obilježićemo uz program Foruma mladih pisaca KIC-a, NVO "Vive l'art" i "Poenta poetika" iz Nikšića. Prvi dio večeri biće posvećen stihovima Vita Nikolića, dok će u drugom dijelu mladi pjesnici čitati svoju poeziju - rekla je Knežević.

Kao posebno interesantan program istakla je promociju knjige "Sevdalinka, alhemija duše" dr Esada Bajtala iz Sarajeva, uz goste izdavača Gorana Mikulića i Damir Perović koji će svirati saz, dok će program voditi Mirsad Rastoder.

Koordinatorka u Američkom uglu, Anica Vujović, najavila je dvije večeri posvećene ravnopravnosti žena, sa Mirjanom Vlahović i Britni Džejkobi.

- Sa radom počinje "Education USA" savjet, a više detalja o visokom obrazovanju u SAD zainteresovani će dobiti na drugom sajmu koji će biti organizovan 30. marta - navodi ona.

Američki ugao takođe će prirediti promociju knjige "Bonton u komunikaciji sa osobama sa invaliditetom" Andrije Marićevića.

Promovisan će biti i časopis "Renome", posvećen turizmu, kulturu i kulturnu baštinu Crne Gore.

- Popularna grupa "Legende" prirediće dva koncerta u KIC-u. Poznati gitaristički duo Srđan Bulatović - Darko Nikčević promovisaće album "Ritmico" koji su snimili sa Dragoljubom Đuričićem - dodala je Burzan.

Najavljući predstavljanje novog CD-a, Nikčević je naveo da će se na njemu naći 12 novih i još sedam bonus numera.

- Veoma mi je drago što je na ovom albumu zabilježeno gostovanje jednog izuzetnog muzičara kojeg više nema, čeliste Igora Perazića. Pored njega, na album su sarađivali crnogorski muzičari Vili Ferdinandi, Boris Nikčević, Jerina Denisenko i Slaven Turusković.

Bulatović je dodao da ga raduje što će album brzo biti pred publikom.

- Na njemu će se naći autorske numere i one inspirisane tradicionalnom muzikom, ali u različitim obradama. Na koncertu će naši gosti biti Ferdinandi na violini, Nikčević na flauti i Turusković na kontrabasu - naveo je on.

Konačno, za mart su najavljeni i desetodnevni Dani frankofonije, u okviru kojih će biti priređeno više programa - koncerata i predstava.

Jedini likovni program biće multimedijalni performans Damira Murseljevića "Live 'n Perspectives ond Abstract Travels of a Genuin CrossOver".

Portal Analitika