Društvo

NPCG: Usvojena Odluka o pristupanju izradi planova upravljanja za 2016 - 2020.

Na Tridesetoj sjednici Upravnog odbora JPNPCG razmatrani su Izvještaji o realizovanim aktivnostima po parkovima pojedinačno za prošlu godinu, Informacija o aktivnostima JP u periodu između posljednje dvije sjednice, usvojeno je nekoliko odluka od kojih je najznačajnija Odluka o izradi Planova upravljanja za period 2016-2020. godina i Odluka o osnivanju socio-ekonomskih foruma.
NPCG: Usvojena Odluka o pristupanju izradi planova upravljanja za 2016 - 2020.
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U Izvještajima o realizovanim aktivnostima za nacionalne parkove pojedinačno istaknuto je da su u najvećoj mjeri realizovane aktivnosti na zaštiti biodiverziteta, flore i faune, zemljišta i voda, unaprjeđenja informativno-prezentacionih-edukativnih sadržaja i saradnje sa drugim institucijama, organizacijama i lokalnim stanovništvom koje su definisane petogodišnjim i jednogodišnjim planovima upravljanja.

U cilju unaprjeđenja monitoringa karakterističnih životinjskih vrsta, samostalno ili u saradnji sa drugim partnerima, realizovani su projekti koji se takođe nastavljaju i u budućem periodu, kao što su Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera, Program oporavka balkanskog risa na Balkanu, Monitoring ptica i Monitoring ukljeve i krapa u NP Skadarsko jezero, Monitoring medvjeda i Monitoring divokoze u NP Durmitor. Od ostalih aktivnosti, Upravni odbor je, između ostalog  informisan i o projektu unaprjeđenja šumskih ekosistema koji se realizuje sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške. Projektne aktivnosti uključuju inventuru šuma u cilju prikupljanja određenih podataka, organizovanje međunarodne konferencije sa predstavnicima zaštićenih područja regiona u cilju razmjene iskustava o načinima upravljanja šumama, kao i studijsko putovanje u jedno od zaštićenih područja regiona u cilju sagledavanja aktivnosti koje se sprovode na zaštiti i unapređenju šumskih ekosistema. Na osnovu dobijenih podataka, nakon inventarizacije šumskih ekosistema, pripremiće se program upravljanja šumama u parkovima u cilju unaprjeđenja šumskih ekosistema, a isti dokument će se koristiti i za potrebe izrade budućih planskih dokumenata.

U cilju jačanja kapaciteta Službi zaštite Javno preduzeće je tokom 2014. godine između ostalog, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, pripremilo dokument „Analiza stanja Službi zaštite“ u kome su date preporuke usvajanja najboljih standarda i praksi obavljanja poslova zaštite u zaštićenim područjima koji se primjenjuju u zemljama Evropske unije, a koje bi se u ovoj oblasti mogle primjeniti kod nas. S tim u vezi, potrebno je Službe zaštite, u skladu sa mogućnostima, opremati i tokom ove godine materijalno-tehničkim sredstvima, vršiti obuke nadzornika u cilju efikasnije primjene ovlašćenja propisanih Zakonom o zaštiti lica i imovine, te obuke spašavanja u planinskim predjelima, kao i metodi obavljanja kontrola na vodenoj površini.

Podaci ukazuju da se trend posjećenosti Parkova povećava iz godine u godinu i da je sve veće interesovanje za njihovu turističku ponudu. Prošle godine je uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) obezbjeđena nova oprema u cilju razvoja novih turističkih punuda, kao što su staze za brdski biciklizam u NP Biogradska gora, NP Durmitor i NP Prokletije, kajakarenje na Crnom i Biogradskom jezeru, staze za hodanje krpljama u NP Durmitor i organizovanje posmatranja divljih vrsta u NP Biogradska gora. U tom pravcu je JPNPCG pokrenulo nekoliko procesa u cilju razvoja turizma kao što su izrada vizuelnog identiteta i investicionog vodiča i formiranje foruma.

Osnivanje socio-ekonomskih foruma u crnogorskim nacionalnim parkovima doprinjeće, između ostalog, efikasnijoj saradnji Parkova i lokalnih uprava, odnosno lokalnih preduzetnika i mještana. Forumi imaju za cilj postizanje pune integracije interesa lokalne populacije i privrednih subjekata u procese odlučivanja kroz unaprijeđenje saradnje, pospješivanje ekonomskih aktivnosti i poslovanja subjekata, poboljšanje informisanosti zainteresovanih strana i upravljača o aktivnostima koje se planiraju ili sprovode u datom zaštićenom području. Članovi foruma imaće pravo da, između ostalog, podnose inicijative za unaprijeđenje života lokalne populacije, poslovnog ambijenta i turističkih ponuda koje će doprinijeti efikasnijem razvoju zaštićenih područja. 

Na ovoj Sjednici usvojena je i Odluka o pristupanju izradi planova upravljanja za NPCG pojedinačno, za period 2016 - 2020. godina. Planovi upravljanja biće pripremljeni u skladu sa sadržajem utvrđenim zakonom i okvirnim Programskim zadatkom. Ovi planovi predstavljaju jedan od najvažnijih strateških dokumenata kojim se definiše vizija parkova za naredni petogodišnji period, odnosno ključne smjernice njihovog razvoja, unaprjeđenja i promocije. Shodno planskom okviru, utvrđeno je da se radna verzija ovih dokumenata dostavi Vladi Crne Gore na usvajanje krajem avgusta.

Portal Analitika