Abiznis

Prihod Telekoma u 2014. 104,6 miliona eura

U 2014. Crnogorski Telekom je potvrdio svoje tehnološko liderstvo zahvaljujući investicijama u razvoj mreže, uprkos veoma izraženom konkurentnom okruženju i pritisku na prihode kompanije. Ukupni prihodi su zadržali trend pada i iznosili su 104,6 miliona eura, što je za 5,6 miliona, odnosno za pet odsto manje nego u 2013. Smanjenje prihoda uslovljeno je nižim prihodima od interkonekcije i govornih servisa u fiksnoj i mobilnoj mreži, kao i prihoda od poruka, turista i usluga prenosa podataka, saopšteno je Portalu Analitika iz kompanije.
Prihod Telekoma u 2014. 104,6 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Smanjenje prihoda je, kako se ističe, djelimično nadoknađeno rastom prihoda od mobilnog interneta, Extra TV-a, prihoda od fiksnih broadband servisa, prodaje opreme i ICT integrisanih rješenja.

"Ponosan sam što mogu reći da su naši poslovni rezultati, uprkos usporenom ekonomskom razvoju,  kao i opštem opadajućem trendu na tržištu telekomunikacija, i dalje solidni, zahvaljujući povećanju prihoda od ICT i Extra TV servisa, kao i boljoj prodaji opreme i povećanju prihoda od  mobilnih i fiksnih broadband servisa”, rekao je Rudiger Šulc, izvršni direktor Telekoma.

Tokom 2014. kompanija je zadržala snažan fokus na unutrašnju efikasnost, čime su operativni troškovi (osim troškova amortizacije i posebnih utjecaja) smanjeni za 3,4 miliona eura ili pet odsto, u odnosu prethodnu godinu, najvećim dijelom kroz kroz ostvarene uštede u indirektnim troškovima.

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni efekti, iznosila je 41,1 miliona eura, što predstavlja smanjenje od 2,2 miliona eura, odnosno pet odsto u odnosu na 2013.  Poslovna dobit  (EBIT) povećana je za 2,8 miliona eura, na 23 miliona eura, najviše zbog nižih troškova amortizacije i isplate otpremnina zaposlenima u 2013. Neto dobit je porasla za 2,7 miliona eura, na 21,6 miliona eura.

U prethodnoj godini je broj broadband priključaka povećan za 3,4 hiljade, na 77,8 hiljada. Broj Extra TV priključaka povećao se za 2,5 hiljada na 64,3 hiljade. Extra TV je zadržao vodeću poziciju na TV tržištu, sa 41,8 odsto udjela, najviše zahvaljujući visokom kvalitetu i velikom broju interaktivnih funkcija. 

Tokom 2014. godine, broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 18 odsto i iznosi 114 hiljada. U isto vrijeme, prihodi od mobilnog interneta porasli su za 25 procenata.

Na kraju 2014. godine, korisnici  Telekoma su koristili 346 hiljada SIM kartica, što je za sedam hiljada, ili dva odsto  manje u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni SIM tržišni udio smanjen je za 1.4 procentna poena i iznosio je 34,1 odsto. Prepaid SIM baza je smanjena za 17 hiljada, dok je postpaid SIM baza povećana na godišnjem nivou za 10 hiljada.

"U 2014. godini, uprkos izazovnom okruženju, nastavili smo sa ulaganjima u našu mrežu, sa ciljem da ponudimo najbolje korisničko iskustvo. Uložili smo više do 12 miliona eura u našu visoko kvalitetnu mobilnu i fiksnu mrežu. Poboljšali smo 3G i 4G pokrivenost, tako da sada možemo reći da 3G mreža pokriva 94%  ukupnog stanovništva, dok je 4G pokrivenost 62%. I uz sve to, bili smo prvi operater u Crnoj Gori koji je demonstrirao 4G + tehnologiju, sa nevjerojatnim brzinama, do 300 Mbps. Nastavili smo, takođe, sa implementacijom optike, pružajući broadband korisnicima najbolji kvalitet i stabilnost servisa. Sada možemo reći da svako drugo domaćinstvo u Podgorici ima pristup optici (FTTH), a širenje optičke infrastrukture je  nastavljeno i u još devet crnogorskih gradova.  Korisnici će i dalje biti u fokusu naše pažnje: nastavićemo sa ulaganjem u kvalitet naše mreže i pružanjem pristupa najnaprednijim tehnologijama. Takođe ćemo nastaviti sa upotpunjavanjem porfolia naših servisa, uz još bogatiju ponudu uzbudljivih uređaja“, zaključio je Šulc.

 
 
 
Portal Analitika