Društvo

IJZ: Nema uslova za proglašenje epidemije gripa

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da se nijesu stekli uslovi za proglašenje epidemije gripa.
 IJZ: Nema uslova za proglašenje epidemije gripa
Portal AnalitikaIzvor

-U vrijeme širenja sezonskog gripa, na nivou svake države, zavisno od broja oboljelih, govori se o postojanju epidemije onda, kada se dostigne definisani prag obolijevanja. Samo u slučaju da je u nekoj državi ugrožen veliki broj ljudskih života, izvršiće se proglašenje epidemije od strane nadležnog organa državne uprave za tu državu.  To znači da se u Crnoj Gori i ove godine registrovao grip u epidemijskoj formi (koji se svake godine registruje u vidu manjih ili vecih epidemija), ali za sada  procjenom sveobuhvatne epidemioloske situacije  to ne znači  i  automatsko proglašavanje epidemije od strane Ministrastva zdravlja, pojasnili su Portalu Analitika iz Instituta za javno zdravlje.

Prijava epidemije gripa podrazumijeva prijavljivanje epidemije od strane epidemiološke službe u momentu kada se dostigne epidemijski prag na određenoj teritoriji (na propisanom obrascu za prijavljivanje, uz navođenje opisa epidemije i preduzetih mjera prevencije i suzbijanja epidemije).  Na ovaj način se prijavljuje svaka epidemija, bilo koje zarazne bolesti (tada kažemo da je na određenoj teritoriji registrovano javljanje bolesti u epidemijskoj formi).

Iz Instituta naglašavaju da se mora znati da se proglašenje epidemije vrši samo u nekim situacijama, i ono spada u dodatne mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

-Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti  epidemiju neke bolesti proglašava Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje.  Proglašenje epidemije se ne vrši za bilo koju epidemiju, već  samo za one epidemije zaraznih bolesti koje su od većeg epidemiološkog značaja. “Epidemija od većeg epidemiološkog značaja označava masovnu pojavu teških oblika zaraznih bolesti i/ili smrti od zarazne bolesti, gdje postoji opasnost od nastanka težih ekonomskih i društvenih posledica, ili  međunarodnog širenja bolesti”, kazali su iz Instituta. 


Za proglašavanje epidemije neophodno je da se osim povećanja incidencije oboljenja koje liče na grip ispune i drugi pokazatelji koji se prate. Između ostalih procjenjuju se  brojni pokаzаtelji  nаdzorа kao što su: geogrаfskа rаširenost oboljenjа u populаciji; intenzitet kliničke аktivnosti virusа; trend incidencije oboljenjа sličnih gripu i stepen opterećenjа u primаrnoj zdrаvstvenoj zаštiti, kao i pokаzаtelji  koji  prаte opšti i specifični mortаlitet u populаciji.

-Pokаzаtelji se prаte i procjenjuju nа osnovu definicijа koje je preporučila SZO i prilаgodio ECDC. Institut za javno zdravlje i u ovoj sezoni gripa, putem sajta, nedjeljno i kontinuirano obavještava javnost o aktivnosti gripa u nasoj zemlji i daje preporuke za kontrolu i prevenciju ovog epidemijskog oboljenja. Grip je inače zarazno oboljenje koje pripada grupi oboljenja koje ima epidemijski potencijal i svake godine se javlja u epidemijskoj formi u vidu manjih ili većih epidemija.

-Analizom  trenutne epidemiološke situacije nije registrovana povećana stopa mortaliteta od gripa  u populaciji, da se registruju sporadicni slučajevi teške akutne respiratorne infekcije koje se povezuju sa  komplikacijama sa gripom,  kao i analizom svih kvantitativnih i kvalitativnih parametara vezanih za ovo oboljenje  za sada se nisu se stekli uslovi za proglašenje epidemije gripa u Crnoj Gori, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika