Region

Profesorska hajka na učenicu zbog šale

Hajka na petnaestogodišnju učenicu Karlovačke gimnazije Hanu F., koja je izbačena iz škole zbog fotomontaža profesora na Instagramu, nastavlja se i nakon njenog vraćanja na nastavu, piše današnji Blic.
Profesorska hajka na učenicu zbog šale
Portal AnalitikaIzvor

Nakon tri mjeseca, Hana F. je 18. februara vraćena u gimnaziju po nalogu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, koji je stavio van snage prethodno rješenje nastavničkog vijeća da se djevojčica izbaci zbog „ponižavanja“ profesora.

- Naime, ona je njihove fotografije, uz nepristojne komentare, postavila na Instagram. Za školu je nezrela dječja šala toliko uvrjedljiva da se iživljavaju nad djetetom. Juče je organizovana konferencija za štampu kako bi direktorka gimnazije Slavica Šokica ponovila da će gimnazija uložiti žalbu na rješenje inspekcije da bi Hana ipak bila izbačena. Takođe, urgirala je da djevojčica ne bude primljena ni u jednu drugu gimnaziju u blizini. Izgleda da je ponos pedagoga važniji od obrazovanja jedne djevojčice koja je već izgubila tri mjeseca školovanja, piše Blic.

 - Sve što je Pokrajinska inspekcija naložila smatramo paušalnim i bez sagledavanja posljedica za ponižene profesore. Saznala sam da su roditelji pokušali da je upišu u tri uglednije gimnazije, ali su to direktori škola odbili zbog solidarnosti - rekla je „uvrijeđena“ Šokica.

Direktorka je izjavila i da je trpjela navodne pritiske.

- Zvali su me iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i rekli da pazimo šta radimo u ovom slučaju. Po onome što smo čuli iz Prosvjetne inspekcije, njen očuh ih je često zvao - tvrdi direktorka gimnazije.

Pozivaju se na zakon koji nije prekršila: Prilikom donošenja rješenja o izbacivanju Hane F. iz gimnazije, nastavničko vjeće se pozvalo na Zakon o osnovama sistema i obrazovanja član 113, u kome se nijednom rječju kao kazna ne pominje mjera isključenja.

Hana je izbačena po tački 7, tj. zbog „upotrebe mobilnog telefona, elektronskog uređaja i drugog sredstva u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocjenjivanja“.

Nigdje nije objašnjeno kako neslane fotomontaže ugrožavaju prava drugih, a pomoću njih definitivno nije nijedna ocjena stečena neregularno.

Direktorka je na jučerašnjoj konferenciji obavjestila javnost da je očuh učenice šef Pravne službe u Upravi za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine, a majka je zaposlena u Upravi. Pored toga, pokrajinski ombudsman je familijarno povezan s majkom djeteta - iznijela je direktorka imenujući članove porodice učenice.

U Pokrajini najoštrije demantuju da se neko bavio ovakvim radnjama.

- Činjenica je da su direktorka i nastavničko vijeće prekršili niz članova zakona i to je jedino čime se sekretarijat i bavio. Niko ne može da se iživljava ni nad kim - kaže Aleksandar Jovanović, zamjenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje.

Otac djevojčice takođe je zatečen iznošenjem privatnih stvari.

- To što sam sedam godina na birou rada kao nezaposlen ekonomista najbolje govori o tome koliko sam „moćan“ - kaže Josip F., otac učenice, koji ne spori da njegova ćerka treba da bude primjereno kažnjena.

 

Blic.rs

Portal Analitika