Društvo

BAR: Krivične prijave zbog nedozvoljene gradnje tik uz more

Povodom aktuelnog problema izgradnje objekata u zaleđu Crvene plaže, danas se službenim saopštenjem oglasila barska služba Komunalne policije.
BAR: Krivične prijave zbog nedozvoljene gradnje tik uz more
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

U njemu se kaže da su službenici Komunalne policije, vršeći inspekcijski nadzor u oblasti izgradnje objekata u Opštini Bar, na lokaciji Ratac,  još 29. januara zapisnički konstatovali da se na kat.parceli 3448/3 KO Novi Bar, od strane investitora Sava Boškovića iz Bara izvode građevinski radovi na izgradnji potpornih zidova, a shodno Rješenju broj 032-07-361/14-UPI-239 od 30. decembra, izdatog od Sekretarijata za uređenje prostora, komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine Opštine Bar.

plaza1ok

 

Takođe je konstatovano da se na kat.parceli 3449/1 KO Novi Bar, od strane investitora Ranka Babovića iz Bara, izvode pripremni radovi koji prethode građenju objekta - zemljani radovi, bez odobrenja nadležnog organa.  

Imajući u vidu da je došlo do promjene stanja u prostoru, odmah nakon izvršenog inspekcijskog pregleda, od strane Komunalne policije proslijeđena je kompletna dokumentacija Upravi za inspekcijske poslove - Sektoru za zaštitu životne sredine i prostora. Punih dvadeset dana kasnije, 20. februara, Komunalna policija je primila Zaključak izdat od strane inspektorke zaštite prostora iz Uprave za inspekcijske poslove, kojim obustavlja postupak pokrenut po službenoj dužnosti u vezi izgradnje pomoćnog objekta - potpornog zida od strane Ranka Babovića.  

“Istog dana službenici Komunalne policije su vršili inspekcijski nadzor u vezi izvođenja radova na navedenoj lokaciji i zapisnički konstatovali da se započelo građenje objekta bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja nadležnog organa, pa je shodno ovlašćenjima, a u okviru propisanih nadležnosti zabranjeno dalje izvođenje radova. Dan kasnije, od strane Komunalne policije izvršen je kontrolni inspekcijski pregled, u cilju kontrole poštovanja zabrane građenja, i tom prilikom konstatovano da se građevinski radovi izvode i pored zabrane građenja”, kaže se u saopštenju kojeg potpisuje načelnik Komunalne policije Dragan Radulović. 

On ističe da su, “zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 326a Krivičnog zakonika Crne Gore - građenje objekata bez građevinske dozvole”, od strane Komunalne policije podnijete krivične prijave protiv investitora Sava Boškovića i Ranka Babovića, a prekršajno je kažnjen izvođač radova - privredno društvo “Kalamper doo” iz Bara i odgovorno lice u društvu u ukupnom iznosu od 2.500 eura, zbog gradnje suprotno odobrenju organa lokalne uprave. 

Krivičnim zakonikom Crne Gore, u članu 326a propisano je da, ko protivno propisima o izgradnji objekata, planiranju i uređenju prostora započne građenje objekta, bez prethodno pribavljene građevinske dozvole ili gradi objekat suprotno izdatoj građevinskoj dozvoli i tehničkoj dokumentaciji ili odluci nadležnog organa o zabrani građenja, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

 

Ž. M.

Portal Analitika