Društvo

BRAJOVIĆ: Po Buriću, Sveti Vasilije je bio državni namještenik

„Ispada da je Sveti Vasilije Jovanović, gradivši manastir zapravo bio državni namještenik opštine Danilovgrad, koja nije uzgred rečeno ni postojala sredinom 17. vijeka, ili možda države Crne Gore, kojoj će Brda pristupiti vijek poslije“, kazao je protojerej stavrofor prof.dr Boris B. Brajović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću i nekadašnji dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči, povodom, kako je kazao, “neprimjerene tvrdnje” Mihaila Burića, predsjednika Savjeta komisije za izradu DUP-a Glava Zete- Manastir Ostrog.
BRAJOVIĆ: Po Buriću, Sveti Vasilije je bio državni namještenik
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Burić je za Portalanalitika izjavio da SPC ne može biti vlasnik manastira Ostrog „jer se radi o nekada državnom objektu, te kroz istoriju prenosa nije bilo osnova i ne može biti da je SPC vlasnik spomenika kulture Crne Gore. Srpska pravoslavna crkva može biti samo korisnik. Vlasnik i na koga bi se mogao voditi ovaj manastirski kompleks, može biti samo Opština Danilovgrad – eventualno država, jer su opština i država po pitanju vlasništva suplementarni“.  On je nedavno poslao pismo nadležnima iz opštine Danilovgrad, u kome traži da javno saopšte ko je vlasnik Manastira Ostrog i okolnog zemljišta inicirajući širu raspravu o tome.

„Nije ovdje problem izjava jednoga čovjeka, gospodina Mihaila Burića, već je u pitanju fenomen dizanja prašine prošlosti u oči“, smatra Boris Brajović, dodajući da Burić nije usamljen primjer, već da predstavlja jednog u nizu „uzbunjivača sekvencijalnog prenošenja pažnje sa važnih i pravih problema na napostojeće i lažne dileme“.

„Ta militantna biologija riječi kojom se gospodin Burić u svojoj analitici služi, zapravo onemogućava bilo kakvu problematizaciju u društvu, u ovom slučaju odnosa države i crkava i vjerskih zajednica, bilo kakvo istinsko otvaranje pitanja, koje bi sa svoje strane onda definisalo metode prihvatanja i otvorenog rešavanja svih problema“, kazao je on, uz opasku da je podrazumijevajuće da nikad ni jedna crkva i vjerska zajednica, pa ni Mitropolija crnogorsko primorska, nije imala nikada u svom posjedu državnu imovinu.

„Takođe iznenađuje ničim dokazana tvrdnja da je Sveti Vasilije Jovanović, gradivši manastir zapravo bio državni namještenik opštine Danilovgrad, koja nije uzgred rečeno, ali sasvim nevažno i tim gore po činjenice, ni postojala sredinom 17 vijeka, ili možda države Crne Gore, kojoj će Brda pristupiti vijek poslije, a na čijoj zemlji, zaslugom  Bjelopavlića je sveti Vasilije odlučio  da gradi manastir“, pojasnio je Brajović  i zaključio:

„Ali ono što ni ljudski ne možemo oprostiti u ovom slučaju gospodinu Buriću jeste da pitanja, koja za nas pravoslavne hrišćane, a vjerujem i za sve građane Crne Gore, nijesu i ne mogu biti nikada i ni u kome obliku pitanja političke manipulacije, kao što je svetost manastira Ostroga, postavlja u prvoj nedjelji Velikoga posta na jedan neprimjeren način i u neprimjerenoj formi“.

(In4S)

Portal Analitika