Društvo

KCCG: Zbog gripa obustavljene posjete

Klinički centar Crne Gore (KCCG) obustavio je posjete bolesnicima smještenim na odjeljenjima najveće zdravstvene ustanove u zemlji.
KCCG: Zbog gripa obustavljene posjete
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) i Ministarstva zdravlja, vezanih za porast broja registrovanih slučajeva oboljelih od gripa, bolesti sličnih gripu i respiratornih infekcija obustavlja se posjeta hospitalizovanim bolesnicima u Kliničkom centru Crne Gore. Informacije o zdravstvenom stanju pacijenata članovi uže porodice, kao što su supružnik, roditelji ili djeca, mogu dobiti na matičnom odjeljenju putem telefona svakog dana u periodu od 14 do 15 sati", saopšteno je iz KCCG.

Istakli su da obustava posjeta stupa na snagu od danas, a trajaće do poboljšanja epidemiološke situacije.

"U KCCG trenutno se liječi 18 pacijenata kod kojih je potrvđeno prisustvo virusa gripa, od kojih je njih četvoro u Institutu za bolesti djece, troje u Internoj klinici i 11 u Klinici za infektivne bolesti. Apelujemo na građane da poštuju savjete i preporuke ljekara i da u cilju prevencije izbjеgаvаju bliske коntаkte sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо peru ruke i izbjеgаvаju dоdirivаnje оčiјu, nоsа i ustа prljavim rukama", navode iz Kliničkog centra Crne Gore.

Preporučuje se i rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.

"Molimo građane za razumijevanje i saradnju, kao i da se pridržavaju navedenih savjeta u cilju smanjenja obolijevanja od gripa", stoji u saopštenju KCCG-a.

Portal Analitika