Abiznis

Radonjić: Ne postoji bankarski kartel

Sumnja da su banke u Crnoj Gori napravile svojevrsni kartelski sporazum o kamatama je neopravdana, saopštop je sekretar Udruženja banaka (UBCG), Mirko Radonjić.
Radonjić: Ne postoji bankarski kartel
Portal AnalitikaIzvor

On je, komentarišući ocjenu profesora Ekonomskog fakulteta i rukovodioca doktorskih studija na Ekonomskom fakultetu, Boža Mihailovića, da su banke napravile svojevrsni kartelski sporazum i da „drže“ kamate, kazao da kategorički odbacuje svaku ocjenu da banke postupaju suprotno propisima.

"Crnogorsko bankarsko tržište je konkurentno i nema bilo kakve vrste dogovaranja banaka o visini kamatnih stopa. Banke u skladu sa svojim poslovnim politikama prate šta radi konkurencija i prilagođavaju se tržištu, tražeci svoje mjesto", rekao je Radonjić Pobjedi.

Mihailović je ranije saopštio da su banke među sobom napravile faktički kartelski sporazum i da nema te privrede koja može biti efikasna sa tim nivoom kamatnih stopa od deset do 14 odsto. Viceguverner Centralne banke (CBCG) za kontrolu bankarskog sistema, Velibor Milošević, prošle i početkom ove godine je kazao da na crnogorskom bankarskom tržištu i dalje postoji oligopol, odnosno da se banke drže zajedno, što onemogućava pad kamatnih stopa.

 

Portal Analitika