Politika

JAKOVČIĆ: Konsenzusom riješiti pitanje Prevlake

Evropski poslanik Ivan Jakovčić kazao je u intervjuu za Pobjedu da Crna Gora i Hrvatska granični spor na Prevlaci treba da riješe konsenzusom, a ukoliko to ne bude moguće spor treba riješiti pred Međunarodnim sudom u Hagu. Crna Gora, prema njegovim riječima, treba da postane članica NATO-a kako bi se ojačala bezbjednost jadranske obale
JAKOVČIĆ: Konsenzusom riješiti pitanje Prevlake
Portal AnalitikaIzvor

Jakovčić, koji je član Alijanse liberala i demokrata za Evropu u EP, kao i predsjednik Istarskog demokratskog sabora, u razgovoru za Pobjedu govorio je o značaju amandmana na nacrt rezolucije o Crnoj Gori, koje je u utorak usvojio Odbor za vanjske poslove EP.

On je u jednom amandmanu pozvao na „brzo sporazumno rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom, a u slučaju nemogućnosti pronalaženja sporazumnog rješenja poziva na rješavanje spora pred Međunarodnim sudom u Hagu, u skladu s pravilima i načelima menunarodnog prava”.

Hrvatski poslanik u EP autor je i amandmana, sada sastavnog dijela nacrta rezolucije, kojim EP poziva sve zemlje EU članice NATO-a da aktivno podrže pristupanje Crne Gore Alijansi.

"Ne vidim, zaista, nijedan razlog za zaustavljanje crnogorskog puta u EU zbog graničnih tema. Važno je za Crnu Goru sve što se već zna, a to je prihvatanje svih evropskih mjerila i evropskog zakonodavstva u zakonodavstvo Crne Gore. Pitanje koje se tiče granice s Bosnom i Hercegovinom želim posebno da razmotrim jer, po mojim saznanjima, to nije najbolje postavljeno", zaključio je Jakovčić.

Portal Analitika