Abiznis

PRAKSA EU: Gubici prenosa su sastavni dio cijene struje

Poslanici će se danas izjasniti o izmjenama Zakona o energetici koje, nakon što je usvojen amandman MANS-a koji je podnio poslanik Dritan Abazović, predviđaju da tehničke gubitke EPCG i CGES-a ubuduće ne plaćaju građani.
PRAKSA EU: Gubici prenosa su sastavni dio cijene struje
Portal AnalitikaIzvor

Prema godišnjem izvještaju o pregledu tarifa za prenos električne energije u Evropi, koji je u junu 2014. godine objavio Evropski operator prenosa (ENTSO), evidentno je da su u 32 od 34 države obuhvaćene istraživanjem gubici sastavni dio tarife, pokazuju podaci dostupni Portalu Analitika.

Gubici ne ulaze u cijenu električne energije jedino u Velikoj Britaniji i Irskoj, gdje se ukupno izmjerena električna energija na brojilima potrošača uvećava za iznos pripadajućih gubitaka, pa iako je jedinična cijena oslobođena stavke gubici, kroz uvećanje količine isporučene energije korisnik plaća ovu stavku.

To praktično znači da da je evropska praksa da tehnički gubici budu sastavni dio cijene električne energije.

Podsjetimo, poslanici će se danas izjasniti o izmjenama Zakona o energetici koje, nakon što je usvojen amandman MANS-a koji je podnio poslanik Dritan Abazović, predviđaju da tehničke gubitke EPCG i CGES-a ubuduće ne plaćaju građani. Dosadašnji zakonskim rješenjem građanu plaćali devet odsto gubitaka na mreži, dok je ostatak padao na teret energetskih kompanija. Za amandman kojim se ukidaju tehnički gubici prošle sedmice su glasala ukupno 34 poslanika iz redova opozicije, dio iz Socijaldemokratske partije (SDP) i manjinskih stranaka, dok je Demokratska partija socijalista (DPS) bila protiv.

Iz Regulatorne agencije je povodom amandmana Abazovića ocijenjeno da prenos i distribucija električne energije, kao vitalne djelatnosti u svakom elektroenergetskom sistemu, nemogući su bez tehničkih gubitaka usljed fizičkih procesa koji prate prenošenje struje od proizvođača do krajnjih korisnika.

S druge strane, savjetnik u CEZAP-u Predrag Boljević je bio još oštriji u kritici ističući da je amandman Abazovića „još jedna nebuloza Skupštine“.

„Ja potpuno razumijem naše političare i njihovu želju da budu kalif umjesto kalifa, ali ih molim da se ne petljaju tamo gdje im nije mjesto. Ne pomažu oni crnogorskim potrošačima i građanima na način što ih varaju“, rekao je Boljević.

P.Zečević

gubiciok
Portal Analitika