Zanimljivosti

Zabavni park koji je mladog Volta inspirisao da napravi Diznilend (VIDEO)

Čovjek po imenu Dav Bredli je mnogo prije Volta Diznija imao viziju da napravi najzabavnije igralište na svijetu. Slijedeći svoj san, on je prije više od 70 godina jednu poljanu počeo da ispunjava toboganima, rolerkosterima, ringišpilima, dvorcima, restoranima…
Zabavni park koji je mladog Volta inspirisao da napravi Diznilend (VIDEO)
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Za lokaciju svog parka izabrao je zapušteni bejzbol teren u Los Anđelesu i započeo biznis u koji je uključio cijelu porodicu. Tako se rodio Beverli park.

Na ulazu u park, koji su oduševljeni roditelji prozvali Kidilend, nalazio se plavi nilski konj koji je Bredlijevim glasom pozdravljao posjetioce. Mnoštvo sadržaja za djecu i odrasle, besplatan parking, restorani, prelijep ambijent su učinili Kidilend idealnim mjestom za porodičan izlet.

Džej Dženings, istoričar zabavnih parkova, kaže da je park nakon otvoranja 1945. godine bio prava senzacija i da su poznate holivudkse zvijezde, kao što su Lana Tarner, Kerol Burnet, Erol Flin, često ovde dovodili svoju djecu.

„Milioni djece, među kojima sam i ja bio, su smatrali da je Kidilend najbolje mjesto na svijetu“, rekao je Dženings.

Volt Dizni, koji je svoj prvi tematski park otvorio tek 1955. godine, je bio jedan od prvih posjetilaca Kidilenda.

Pronicljivi Dizni je uvidio potencijal zabavnih parkova pa je ponudio Bredliju mjesto glavnog savjetnika za izgradnju Diznilenda, što je ovaj i prihvatio.

Nesebično dijeleći svoje ideje i dragocjeno iskustvo rezultiralo je time da je Diznilend postao najpopularniji tematski park na svijetu.

Pošto je sam sebi stvorio moćnog i nemilosrdnog konkurenta , Bredli je 1974. godine pimoran da zatvori Kidilend. Na njegovom mjestu danas se nalazi veliki šoping centar.

Izvor i foto: blic.rs

 

Portal Analitika