Svijet

Najluđa teorija zavjere o nestanku malezijskog aviona sa leta MH 370

Ugledni američki novinar Džef Vajs, specijalizovan za naučno-popularne teme koji je pisao za "Njujork tajms" i nedjeljnik "Tajm", a često je gostovao i na televiziji "CNN" u svojstvu stručnjaka, u velikom tekstu objavljenom u "Njujork magazinu" iznio je tezu po kojoj je nestali malezijski boing (MH 370) otet po naređenju Vladimira Putina i da je krišom sletio u Kazahstan, prenosi "Jutarnji list".
Najluđa teorija zavjere o nestanku malezijskog aviona sa leta MH 370
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U svojoj najnovijoj analizi Vajs tvrdi da je analizirao signale koje je boing 777 navodno odašiljao satima nakon što je nestao sa radarskih monitora, koje su zabilježili komunikacijski sateliti britanske kompanije Inmarsat.

Kao što je poznato, malezijski premijer Nadžib Razak je nakon nestanka aviona sa 239 putnika i članova posade zatražio od kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva dozvolu da istražitelji pretraže teren na koji je avion mogao da bude prizemljen, ali kazahstanske vlasti još uvijek nisu odgovorile na taj zahtjev.

Vajs je uvjeren da su otmičari uspjeli da izlažiraju navigacijske podatke koje avion odašilje tako da se činilo da je krenuo u potpuno drugom smjeru od onoga u kom je zapravo odletio. A avion se, ako bismo vjerovali tvrdnjama ovog novinara, zaputio prema ruskom kosmodromu Bajkonur koji se nalazi u Kazahstanu.

„Rusija ne samo da je u stanju da isplanira ovakve suludo složene operacije, već imamo primjere iz prošlosti u kojima ih je sprovodila u djelo“, tvrdi Vajs i upozorava da Kazahstan sam ne bi bio u stanju da to uradi.

Vajs je za nestanak malezijskog aviona okrivio Putina, mada, kako sam kaže, ne zna zašto bi on to uradio.

„Rusija je vjerovatno jedina država izvan Zapada koja je dovoljno tehnološki uznapredovala u svemirskoj industriji da je konkurentna sa Amerikom“, piše dalje Vajs, koji ipak priznaje da ne zna zašto bi Putin zapravo oteo avion, kao i da se njegova teza i njemu samom čini pomalo ludom.

„Možda je Putin htio da pokaže Amerikancima, koji su mu dan prije nestanka aviona uveli prvi set sankcija, da je u stanju da naudi Zapadu i njegovim saveznicima gdje god bili. Moguće je da je bio u lovu na tajne jednog od putnika aviona. Možda je u pitanju bilo nešto od strateške važnosti ili je možda htio da se avion iznenada naknadno negdje pojavi, ali ovoga puta pun eksploziva. Ko zna...“, piše Vajs.

Ova teza se pojavila gotovo istovremeno sa dokumentarcem u kom se tvrdi da je avion na letu MH 370 namjerno preusmjeren prema Antarktiku i da je to morao da uradi neko u kokpitu.

Izvor: jutarnji.hr; foto: blic.rs

Portal Analitika