Društvo

Predstavnici LGBT zajednice zadovoljni saradnjom s policijom

Predstavnici crnogorskih LGBT organizacija zadovoljni su saradnjom sa policijom, saopšteno je tokom sastanka koji je sa njima održao predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandra Zekovića.
Predstavnici LGBT zajednice zadovoljni saradnjom s policijom
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Grupni sastanak sa crnogorskim LGBT pokretom  je održan u prostorijama “Drop In Centra” nevladine organizacije "Juventas", a njemu su, osim Zekovića, prisustvovali predstavnici organizacija “Kvir Montenegro”, “LGBTIQ Socijalni Centar”, “Montenegro Pride”, “Juventas”, “LGBT Forum Progres” i “Institut za LGBT turizam”.

Zeković je naveo da su tokom razgovora predstavnici LGBT grupa, posebno organizatori Povorki ponosa, istakli zadovoljstvo ukupnim odnosom i komunikacijom s policijom.

„Istaknuta je važnost očuvanja i stalnog poboljšanja partnerskog odnosa i povjerenja između policije i LGBT zajednice. Razgovarano je i o mjerama obezbjeđenja, od strane policije, javnih lokacija na kojima se odvija kulturni, društveni i zabavni život. Evidentirani su pojedinačni propusti policijskih službenika koji su izolovani i uglavnom svi zakonski sankcionisani. Razgovarano je o efektima rada Tima povjerenja. Ocijenjeno je neophodnim da to zajedničko komunikaciono tijelo Uprave policije i LGBT zajednice, inače uspostavljeno vladinom LGBT politikom, mora biti funkcionalno i operativno i sa odgovarajućom participacijom policijskih starešina”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o važnosti nastavka policijskih obuka kao i o izazovima, koji postoje na terenu, kada je riječ o funkcionisanju policijske LGBT kontakt mreže.

“Značajna pažnja tokom susreta posvećena je uslovima za nesmetan rad i postojanju podrške za policijske službenike koji bi se unutar policije dobrovoljno deklarisali po osnovu svoje seksualne orjentacije ili rodnog identiteta. Razmijenjena su međusobna mišljenja i iskustva po pitanju komunikacije s Upravom policije, njenim kapacitetima za primjenu zakona i zaštitu LGBT osoba od nasilja i obrazovnim inicijativama”, stoji u saopštenju.

Portal Analitika