NATO

Dragana Radulović zvanično ambasadorka Crne Gore pri NATO-u

Ambasadorka Dragana Radulović predala je danas akreditivna pisma generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, čime je zvanično stupila na dužnost ambasadora Crne Gore pri NATO.
Dragana Radulović zvanično ambasadorka Crne Gore pri NATO-u
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U toku razgovora, Radulović je ponovila da pristupanje Alijansi predstavlja prioritetni zadatak Vlade i države u cjelini, posebno ove godine u kojoj se očekuje da će Crnoj Gori biti upućen poziv za članstvo.

"Istakla je da su, u svjetlu očekivanog poziva, intenzivirani napori na realizaciji preostalih obaveza. Osvrnula se i na niz posjeta na visokom nivou koje će, u skladu sa aktivnostima planiranim u okviru intenziviranih i fokusiranih razgovora, biti realizovane tokom godine, uključujući i posjetu predsjednika Vlade Đukanovića sjedištu Alijanse u aprilu, kao i posjetu ambasadora NATO članica (Sjeverno-atlantskog savjeta) Podgorici u drugoj polovini godine", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Stoltenberg je naglasio da odluka sa samita u Velsu obavezuje Alijansu da donese odluku o pozivu najkasnije do kraja godine, zbog čega se među članicama sa velikom pažnjom prati napredak Crne Gore.

Kazao je da su do sada postignuti rezultati veoma ohrabrujući, ali se do donošenja konačne odluke očekuju dodatni rezultati u četiri ključne oblasti.

Takođe, izrazio je zainteresovanost da u duhu intenziviranih kontakata sa Crnom Gorom, prihvati poziv da posjeti Podgoricu tokom ove godine, čim mu to obaveze bude dozvoljavale.

Portal Analitika