Društvo

MPRR: Za IPARD like 202 zahtjeva

Na adresu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) do danas je stiglo 202 zahtjeva poljoprivrednih proizvođača za bespovratnu podršku investicijama u gazdinstva kroz IPARD like projekat.
MPRR: Za IPARD like 202 zahtjeva
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Do kraja roka za apliciranje, 28. februara, ostalo je 3 dana, a očekivanje Ministarstva je da će u tom periodu dobiti najveći broj zahtjeva poljoprivrednika, te da će ukupan broj aplikacija, kao što je to bilo i najavljeno, biti između 300 i 400", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Realizacija IPARD like projekta u Crnoj Gori je značajan korak bliže standardima EU. Podignuti su standardi u poljoprivrednoj proizvodnji s aspekta uslova koje poljoprivredni proizvođači treba da ispune da bi uspješno aplicirali na poziv i iskoristili šansu da dalje unapređuju proizvodnju.

"S druge strane, realizacija zahtjevnijih kriterijuma i procedura za dodjelu podrške kroz ovaj projekat podigla je i standarde u administraciji. Prvi put je ostvarena i konkretna saradnja Ministarstva sa tehničkim tijelima, prije svega sa Veterinarskom upravom. Zadatak Veterinarske uprave, na osnovu nedavno potpisanog sporazuma sa Direktoratom za IPARD plaćanje, jeste da dostavlja mišljenja o usklađenosti projektne dokumentacije i realizovanih projekata podnosioca zahtjeva i korisnika IPARD-like projekta, sa kriterijumima dobrobiti životinja i Kodeksa dobre poljoprivredne prakse u toj oblasti", navodi se u saopštenju.

Projekat IPARD-like stavio je u funkciju i Registar poljoprivrednih gazdinstava, čije je uspostavljanje bilo preduslov za objavljivanje poziva za podršku. Ministarstvo do sada ima preko 500 zahtjeva poljoprivrednih proizvođača za upis u Registar. Uspostavljanje Registra poljoprivrednih gazdinstava je osnova za budući IACS sistem, koji će Crna Gora biti obavezna da razvije do ulaska u EU.

"Riječ je o informacionom sistemu za upravljanje svim vrstama podrške, odnosno dodjeli i kontroli svih plaćanja poljoprivrednicima. Osim Registra, IACS obuhvata i ostale potrebne registre, kao što su identifikacija poljoprivrednih parcela, registracija životinja, identifikacija i provjera zahtjeva za podršku. U najkraćem, ovim sistemom definišu se procedure prijema zahtjeva, administrativne i inspekcijske kontrole i ostale aktivnosti u cilju efikasne isplate direktnih plaćanja poljoprivrednicima, kao i eliminisanje nepravilnosti", saopšteno je iz pomenutog ministarstva.

Foto: energyobserver.com

Portal Analitika