Abiznis

Telekom: Održana panel diskusija “Ekonomija dijeljenja”

"Ekonomija dijeljenja" kao jedan od najaktuelnijih globalnih fenomena, baziran na online dijeljenju resursa, tema je panel diskusije koju je Telekom organizovao u želji i da ovaj trend približi crnogorskog javnosti. Na panelu su učestvovali: Vujica Lazović, ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Dragan Varagić, savjetnik za poslovnu primjenu interneta, Vladimir Vulić, asistent na Ekonomskom fakultetu i suosnivač NVO Digitalizuj.me, Damira Kalač, novinarka Vijesti i Marko Stojović, direktor za korporativnu strategiju i transformaciju u Telekomu.
Telekom: Održana panel diskusija “Ekonomija dijeljenja”
Portal AnalitikaIzvor

Ekonomija dijeljenja podrazumijeva poslovni model zasnovan na dijeljenju resursa, koji omogućava korisnicima da koriste resurse na "on demand" osnovi, kad god se ukaže potreba, bez obaveze kupovine dobara. Dijeljenje dobara postoji oduvijek, ali je zahvaljujući razvoju internet i mobilnih tehnologija ono uzdignuto na viši nivo i dobilo na masovnosti.

Danas je na ovaj način moguće iznajmiti sve online – sobu, auto, parking mjesto, alat, muzičke instrumente, kućne aparate...kao i obezbijediti razne usluge – od kupovine namirnica, do pisanja projekata, dizajniranja i slično.

Deutsche Telekom je potpisao partnerstvo sa Airbnb, jednom  od vodećih kompanija u oblasti ekonomije dijeljenja. U pitanju je online platforma koja pojedincima omogućava da izdaju svoje nekretnine – bilo da se radi o sobi, stanu, kući ili zamku, sa ponudom u 34 000 gradova i 190 zemalja širom svijeta. Partnerstvo obuhvata 13 evropskih zemalja, uključujući i Crnu Goru.

Partnerstvo će korisnicima Telekoma omogućiti da dobiju vaučer od 30 eura koji mogu iskoristiti na Airbnb sajtu, a mobilna aplikacija Airbnb će biti preinstalirana na svim Android uređajima koji se nađu u Telekomovoj ponudi. Ove povoljnosti će korisnicima biti dostupne u drugom kvartalu ove godine.  

Portal Analitika