Abiznis

Mađarske firme iz prehrambene industrije žele da ulažu u Crnu Goru

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović susreo se sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori Kristianom Pošom. U dužem srdačnom razgovoru ministar Ivanović i ambasador Poša iskazali su zadovoljstvo prijateljskim odnosima Crne Gore i Mađarske, kao i spremnost za unapređenje saradnje dvije zemlje u oblasti poljoprivrede.
Mađarske firme iz prehrambene industrije žele da ulažu u Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Ambasador Poša je izrazio spremnost da svojim diplomatskim angažmanom doprinese još boljoj saradnji između dvije zemlje u oblasti agrara. Istakao je da će Vlada Mađarske nastaviti da nudi stipendije mladim stručnjacima iz Crne Gore koji žele da nastave stručno usavršavanje u Mađarskoj, posebno u oblasti veterine i dodao da postoji zainteresovanost mađarskih firmi iz oblasti prehrambene industrije da investiraju u Crnu Goru i razviju partnerske odnose sa crnogorskim firmama.

Ministar Ivanović je istakao da je pokretanje proizvodnje hrane od posebnog značaja za crnogo-rske poljoprivrednike koji su uložili veliki napor da povećaju primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Dogovoreno je da se upriliči posebna prezentacija za zainteresovanje firme iz Mađarske. On je dodao da je za Crnu Goru važno iskustvo koje Mađarska ima u pregovorima sa EU. Dogovore-na je ekspertska pomoć u ovom procesu. Ivanović je takođe upoznao mađarskog ambasadora sa inicijativom firme ATAV koja razmatra mogućnost pokretanja prerade otpada životnjskog porijekla i pokrenuo pitanje finansiranja pojedinih projekata u oblasti poljoprivrede.

Sagovornici su se složili da predstojeći sastanak Međudržavne komisije predstavlja dobru priliku za pokretanje novih inicijativa i dogovorili saradnju na planu zajedničkih nastupa na sajmovima hrane.

 
 
 
Portal Analitika