Abiznis

Lazović: Iskorak Crne Gore u informacionim tehnologijama

Crna Gora je napravila značajne iskorake u primjeni komunikaciono-informacionih tehnologija, budući da njihova primjena nije u direktnoj vezi sa ekonomskim razvojem društva, kazao je ministar za informaciono društvo Vujica Lazović.
Lazović: Iskorak Crne Gore u informacionim tehnologijama
Portal AnalitikaIzvor

On je danas na Žabljaku otvorio dvadeseti, jubilarni naučni skup posvećen informacionim tehnologijama.

Lazović je podsjetio da je u predhodnom periodu uradjeno dosta na razvoju informacionog društva što je omogućilo Crnoj Gori da otvori pregovaračko poglavlje sa EK koje se odnosi na informaciono društvo i medije. U dijelu normativne i institucionalne infrastrukture doneseni su svi zakoni i osnovano ministarstvo za tu oblast .

"Ipak to nije dovoljno. Prvi ozbiljni limit nam je cijena i kvalitet interneta. I pored nekih iskoraka koji su napravljeni u zadnje vrijeme moram reći da i dalje nijesmo zadovoljni cijenom i kvalitetom interneta”, kazao je Lazović.

On je rekao da pored konstantnog pritiska Ministarstvo ima namjeru da poveća konkurentnost.

“To ćemo uraditi tako što ćemo kroz serijal projekata da državnu infrastrukturu stavimo u funkciju kroz raznorazne modele uključujući i minimalne cijene, pa čak da one u jedno dijelu budu i besplatne kako bi povećali konkurentnost na tom tržištu i omoćili dalji razvoj informacionog društva u Crnoj Gori", kazao je Lazović i dodao da ograničenje predstavljaju i kadrovi i da u tom dijelu namjeravaju da sa Ministarstvom prosvjete ponudi specijalističke studije za najtalentovanije mlade kadrove.

Skup na Žabljaku okupio je više od 200 naučnih radnika iz Crne Gore i zemalja regiona.Trajaće do 27. Februara, a biće prezentirano više od 60 naučnih radova iz aktuelnih oblasti primjene informacionih tehnologija od medicine do poljoprivrede.

Skup se održava pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore a organizatori su kao i prije dvadeset godina elektrotehnički fakulteti iz Beogrda, Banja Luke, Novog Sada i Podgorice.

" I to daje šansu ne samo Crnoj Gori nego i svi zemljama u razvoju da veoma brzo naprave tranziciju svojih sistema iz tih oblasti i ostvare prostor za dodatni ekonomski rat i razvoj", kazao je Lazović. (Portal RTCG, Radio Crne Gore)

Portal Analitika