Abiznis

Odbor za ekonomiju protiv konverzije „švajcarskih“ kredita u eure

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije danas podržao Predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure.
Odbor za ekonomiju protiv konverzije „švajcarskih“ kredita u eure
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) i predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović podsjetio je da se Zakonodavni odbor pozitivno izjasnio o Predlogu i da Vlada još nije dostavila mišljenje.

-Odavde se šalje apel da se, bez želje da iko pristiska sud da donese presudu po pravdi i zakonu, taj predmet što hitnije razmotri i da ima prioritet kod sudova. Kašnjenje kod donošenja presude, kakva god da bude, prouzrokuje dalje štete- rekao je Damjanović na sjednici odbora.

Predlog zakona podnijeli su poslanici Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović smatra da nije korektno od Vlade da nema barem izjašnjenje o, kako je rekao, tako značajnom pitanju gdje jedan broj građana Crne Gore preživljava porodičnu dramu.

-Vlada je trebalo da da svoj stav, a ovako imamo Vladu bez mišljenja- dodao je Đukanović.

Damjanović je rekao da uprkos tome što nije dobio potrebnu većinu, ima mehanizama da se predlog nađe na dnevnom redu plenuma. Prema tom predlogu, kompletan teret kursnih razlika treba evidentirati i taj iznos treba da podijele korisnik kredita, banka kao davalac i država. U tom slučaju Hypo Alpe Adria banka i država treba da otpišu po 33 odsto kursnih razlika, a 34 odsto korisnik kredita.

Odbor je podržao Predlog zakona o stečaju i likvidaciji društava za osiguranje, kojim se, prema riječima generalnog direktora Direktorata za finansijski sistem i unaprijeđenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija Bojane Bošković, usklađuje regulativa sa pravnom tekovinom EU.

-Zakonom se precizno definišu i uređuju pravne situacije u koje mogu doći društva za osiguranje u postupku izlaska sa tržišta, naročito procedura za sprovođenje dobrovoljne likvidacije. Precizno se utvrđuje procedura koja se sprovodi u slučaju da društvo samoinicijativno donese odluku o izlasku sa tržišta ili kada gađenje bude naložila Agencija za nadzor osiguranja zbog nepoštovanja odredbi u vezi sa poslovanjem- objasnila je Bošković.

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović kazao je da će se neke odredbe primjenjivati kada Crna Gora bude članica EU. On je rekao da je konačno završen sudski spor oko Magnat osiguranja i da su pokrenuli postupak prinudne likvidacije.

-Takođe, prošle godine imali smo jednu dobrovoljnu likvidaciju- Delta životno osiguranje- dodao je Vujović.

 (Mina biznis)

 
 
 
Portal Analitika