Abiznis

Vučinić tražio minimalac 240 eura, Bošković odbio

Ministarstvo rada i socijalnog staranja dostavilo je Vladi negativno mišljenje na predlog zakona o minimlanoj zaradi, koji je, u saradnji sa Sekretarijatom za zakonodavstvo, podnio poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić.
Vučinić tražio minimalac 240 eura, Bošković odbio
Portal AnalitikaIzvor

Vučinićev predlog zakona predviđa da minimalna zarada ne može biti manja od 50 odsto prosječne mjesečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini, prema zvaničnim podacima Monstata, što bi trenutno iznosilo oko 240 eura. Minimalna zarada u Crnoj Gori u 2014. godini iznosila je 193 eura.

Predlogom zakona predviđeno je da se visina minimalne zarade utvrđuje jednom godišnje, i to u junu,  i da se njen rast usklađuje u skladu sa realnim rastom nacionalnog BDP-a iz prethodne godine, takođe prema zvaničnim podacima Monstata.

24boskovic„Neprihvatljivo je rješenje predloga zakona o minimalnoj zaradi kojim bi se utvrdio iznos minimalne zarade, jer bi se na taj način ugrozila sloboda pregovaranja zaposlenih i poslodavaca da, ukoliko je moguće, utvrde veći iznos minimalne zarade. Mora se voditi računa o onome što je minimalna egzistencija zaposlenih u Crnoj Gori, odnosno da utvrđeni iznos minimalne zarade ne može biti niži od nacionalne apsolutne linije siromaštva,  a s druge strane da minimalna zarada ne ugrozi poslovanje jednog broja poslodavaca“, navodi se u mišljenju ministarstva, koje potpisuje resorni ministar Predrag Bošković.

U Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama EU izuzev Grčke na snazi je institut minimalne satnice, umjesto minimalne zarade.

 
 
 
Portal Analitika