Društvo

BURIĆ: SPC nije vlasnik Manastira Ostrog već samo korisnik

Predsjednik Savjeta komisije za izradu DUP-a Glava Zete- Manastir Ostrog Mihailo Burić, ocijenio je da vlasnik tog spomenika kulture ne može biti Srpska pravoslavna crkva, već samo korisnik.
BURIĆ: SPC nije vlasnik Manastira Ostrog već samo korisnik
Portal AnalitikaIzvor

“Srpska pravoslavna crkva to ne može biti, jer se radi o nekada državnom objektu, te kroz istoriju prenosa nije bilo osnova i ne može biti da je SPC vlasnik spomenika kulture Crne Gore. Srpska pravoslavna crkva može biti samo korisnik. Vlasnik i na koga bi se mogao voditi ovaj manastirski kompleks, može biti samo Opština Danilovgrad - eventualno država, jer su opština i država po pitanju vlasništva suplementarni, rekao je Burić Portalu Analitika.

On je nedavno poslao pismo nadležnima iz opštine Danilovgrad, u kome traži da javno saopšte ko je vlasnik Manastira Ostrog i okolnog zemljišta.

“Kao što Vam je poznato, u procesu planiranja, pitanje vlasništva ima svoje kapitalno mjesto. Mnogi obrađivači tome ne poklanjaju potrebnu pažnju, što može da proizvede ozbiljne posljedice u planskom postupku. U skladu sa ovim saznanjima, molim Vas da pomognete da se dođe do sljedećih informacija i dokumenata u procesu izrade plana Glava Zete-Manastir Ostrog: Ko je vlasnik (na koga se vodi) kompleks Manastira Ostrog? Da bi se DUP mogao uraditi valjano ovo pitanje treba biti jasno i dokumentovano. Molim Vas nemojte dovoditi Savjet u situaciju da ovakva pitanja rješava, nego neka to da uradi Opština preko nadležnih službi i uz izjašnjenje Uprave za zaštitu spomenika kulture, naveo je Burić u pismu Opštini Danilovgrad.

Prema njegovim riječima, ukoliko ovo pitanje ne bi bilo riješeno od lokalne samouprave u procesu, na način koji je predložio, Savjet bi bio u obavezi da sam otvori ovo pitanje.

“Zvanično bi tražili od Opštine, Vlade, Srpske crkve, Crnogorske pravoslavne crkve i Uprave za zaštitu spomenika kulture izjašnjenje i dokumentaciju, zaključio je Burić.

Pobjeda je nedavno objavila da je Opština Danilovgrad,  pripremila je prvi detaljni urbanistički plan za područje Glava Zete –Manastir Ostrog.  Tim dokumentom predviđena je, između ostalog, izgradnja manastirskog grada na obali rijeke Zete i njegovo povezivanje žičarom sa kompleksom Manastira Ostrog.

P.Z.

 

Portal Analitika