Društvo

RADONČIĆ: Stanković da kaže da li je odbačena prijava protiv Pejovića

Novinar i publicista Šeki Radončić zatražio je danas u otvorenom pismu, da Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković "upozna crnogorsku javnost" da li je Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv Slobodana Pejovića za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbjeglica 1992. godine.
RADONČIĆ: Stanković da kaže da li je odbačena prijava protiv Pejovića
Portal AnalitikaIzvor

Pozivajući se na izjavu koju je Pejović juče dao za TV Vijesti, a u kojoj je taj nekadašnji istražni inspektor crnogorskog MUP-a naveo da je crnogorsko Tužilaštvo protiv njega "obustavilo istragu i da tim povodom nije ni saslušan", Radončić podsjeća da je riječ o čovjeku protiv kojeg je podnio krivičnu prijavu za učešće u ratnom zločinu.

- Ovim putem od Vas zahtijevam da upoznate crnogorsku javnost da li je Tužilaštvo doista odbacilo tu prijavu, a da uopšte nije uzelo izjavu od Slobodana Pejovića, što je bilo obavezno, kojeg žrtve tog zločina prepoznaju kao "lovca na Bošnjake" i "brutalnog hapsitelja, koji je u zrak bacao djecu pitajući ih gdje im se kriju očevi". Napominjem da je crnogorsko Tužilaštvo 17. i 18. aprila 2012. godine u Sarajevu saslušalo više od deset Pejovićevih žrtava, koje su ga identifikovale kao "brutalnog hapsitelja". Među njima i braću Nedžiba i Nermina Sijerčića iz Goražda, koje je Pejović uhapiso u noći 28. maja 1992. godine, u kući Rade Žugić u Meljinama, a dva dana kasnije pustio policajac Milan Jokić, nakon čije se smrti Pejović okitio njegovim djelom - naveo je Radončić u svom otvorenom pismu.

On je takođe podsjetio da su Sijerčići u njegovom dokumentarnom filmu "Heroj našeg doba" svjedočili o "nečovječnim i nehumanim postupcima" Slobodana Pejovića.

Radončić dodaje da "ukoliko se Pejoviću doista omaklo da kaže istinu" od Stankovića traži da istraži "ko je u Tužilaštvu Crne Gore tako brutalno prekršio zakon kako bi zaštitio tog učesnika ratnog zločina deportacija", uz komentar da je Pejović gostovanjima u nekim medijima "i dalje vrlo brutalno vrijeđa svoje žrtve i svjedoke tog ratnog zločina".

- Najljubaznije najljubaznije molim da crnogorskoj javnosti i meni objasnite zašto, kao podnosilac krivične prijave, nijesam upoznat sa njenim ishodom, odnosno da li je odbačena, i ako jeste - zašto? A to je Tužilaštvo, kao što znate, dužno da učini. Pejovićevim žrtvama i meni je to jako važno, jer bi se time stekli uslovi da Slobodana Pejovića, kao jedinog učesnika tog zločina kojega dobro pamte i prepoznaju žrtve, procesuiramo Tužilaštvu za ratne zločine Bosne i Hercegovine - naveo je Radončić i dodao:

- Takođe, gospodine Vrhovni tužioče, od vas zahtijevam da takođe pokrenete postupak protiv vlasnika i odgovornih urednika i novinara privatnog koncerna "Vijesti",  zbog njihovog kontinuiranog i brutalnog vrijeđanja žrtava ratnog zločina deportacija, što predstavlja krivično djelo.

 
 
 
Portal Analitika