NATO

TANOK: Crna Gora dobra priča, i dalje problem korupcija i stanje u medijima

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta izjasniće se danas o nacrtu rezolucije o Crnoj Gori i amandmanima podnijetim na taj dokument, a izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok smatra da će njegova rezolucija biti usvojena uz veliku podršku, piše Pobjeda.
TANOK: Crna Gora dobra priča, i dalje problem korupcija i stanje u medijima
Portal AnalitikaIzvor

- Kao i do sada, Crna Gora ostaje dobra priča u smislu napora koje čini u pristupnim pregovorima - kazao je Tanok na jučerašnjoj sjednici prilikom rasprave o amandmanima na rezoluciju, kojih je ukupno podneseno 188.

- Uspješno sam dogovorio sa zvaničnicima Odbora i izvjestiocima iz sjenke oko 20 amandmana o kojima postoji kompromis, i za koje sam uvjeren da će proći jer su ih podržale druge političke grupe - naveo je Tanok.

On je, pak, dodao da ostaju problemi u oblastima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i medijskih sloboda.

Jozo Radoš iz Hrvatske pozvao je kolege iz Odbora da podrže amandman kojim se traži od članica EU, koje su i članice NATO-a, da aktivno podrže učlanjenje Crne Gore u Alijansu.

- Vrlo je važno da cijela istočna obala Jadranskog mora bude u sklopu NATO-a. Vjerujem da je to u interesu evropske bezbjednosti - rekao je Radoš.

Čarls Tanok kazao je da se integracije u Alijansu preklapaju sa evropskim, iako NATO nije direktno vezan put u EU.

- Mislim da je to važno pomenuti, pogotovo u smislu bezbjednosti, u vremenu kada Rusija pokušava da se približi i iskoristi uticaj u određenim susjednim zemljama. Moram reći da je pozitivno što se Crna Gora prudružila sankcijama koje je EU zavela Rusiji - rekao je Tanok.

Slovački poslanik Eduard Kukan smatra da je Crna Gora lider regiona u pristupnim pregovorima.

- Mislim da bi trebalo da ohrabrimo tu zemlju da nastavi sa dobrim poslom. Crnoj Gori treba čestitati na punoj usaglašenosti sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU. Takođe, ta država igra pozitivnu ulogu i ima dobre odnose sa svim svojim susjedima - rekao je Kukan.

Prema njegovim riječima, ima određenih problema koje zahtijevaju pažnju EP.

- Treba napraviti jasno razgraničenje između države i partija. Potrebno je povećati ulogu parlamenta u evropskim integracijama. Takođe, podnio sam amandman u kojem se kaže da stanje medijskih sloboda i dalje zabrinjava - dodao je Kukan.

Odbor za vanjske poslove danas bi trebao da glasa o Tanokovoj rezoluciji, a Evropski parlament izjasniće se o tom dokumentu početkom marta.

Portal Analitika