Društvo

KAVARIĆ: Nevakcinisanje djece je rizik na koji ni roditelji nemaju pravo

Nevakcinisanje djece izuzetan je rizik na koji nema pravo ni zdravstveni sistem, pa ni roditelji. Niko ne smije da izloži dijete riziku od oboljenja koja su spriječena imunizacijom, kazao je za Pobjedu direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić.
KAVARIĆ: Nevakcinisanje djece je rizik na koji ni roditelji nemaju pravo
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući negativnu kampanju protiv redovnih vakcinacija, koja je već nekoliko mjeseci aktuelna u regionu, on je naglasio da se radi o neprovjerenim informacijama "koje su zapljusnule laičku javnost i svijest svih roditelja".

- Riječ je što o namjernoj, što o nenamjernoj kampanji pisanih i elektronskih medija, kao i društvenih mreža koja je nama profesionalcima i zaštitnicima medicine zasnovane na nauci - plitka i neosnovana. Dakle, radi se o poluinformacijama i dezinformacijama koje se tiču uticaja redovnih vakcinacija na zdravstveno stanje djece, odnosno određena oboljenja, kao i neosnovano povezivanje imuinizacije sa pojavom nekih psihičkih, neuroloških i drugih oboljenja. Sve to poprimilo je odliku trenda, odnosno globalizacije zavjere jednog tijela, nekakvog menadžmenta, protiv čovječanstva - istakao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, propaganda koja se širi preko društvenih mreža sa neprovjerenih adresa ima određeni uticaj na sve nas. Na pitanje da li je u Domu zdravlja Podgorica bilo slučajeva da je neki roditelj odbio da vakciniše dijete i kako se tada postupilo, dr Kavarić je rekao da mu se u posljednje vrijeme obratilo više njih.

- Nekoliko roditelja se obratilo radi detalja o vakcinisanju. Nakon razgovora sa mnom, ostalim pedijatrima i doktorima unutar Doma zdravlja o efektima, rezultatima i posljedicama ukoliko se ne pridržavaju uputstava, predloga i obaveznog kalendara vakcinacije za svoju djecu, roditelji su odlučili da sarađuju - kazao je Kavarić.

On je naglasio da nije saglasnost roditelja ta koja odlučuje da li dijete treba da primi vakcinu ili ne, te da medicinske kontraindikacije određuje i propisuje nadležni ljekar.

- Jedina kontraindikacija, zbog čega se djetetu ne daje vakcina, su razna imunološka stanja, razne akutne infekcije i druga stanja - od hroničnih akutnih oboljenja imunih sistema, raznih malignih oboljenja - koja utiču na imunološki sistem. Međutim, ta stanja su rijetka - rekao je Kavarić za Pobjedu.

Podsječamo, iz Instituta za javno zdravlje prošle sedmice je saopšteno da obuhvat djece u našoj zemlji rođene tokom 2012. godine sa MMR vakcinom još nije dostigao zahtijevani minimum od 95 odsto, te da za sada iznosi 91,5 procenata.

Portal Analitika