Region

LEKO: Pismo predsjednice Grabar Kitarović je stranački sebično

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nazvao je "stranački sebičnim" pismo kojim je juče novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zatražila ostavku premijera Zorana Milanovića.
LEKO: Pismo predsjednice Grabar Kitarović je stranački sebično
Portal AnalitikaIzvor

- Ovo nije analiza stanja, nego politički refleks. To ne rješava problem. Čini mi se da je to prije "ko će kome zakucati", a ne kako riješiti problem - komentarisao je Leko za Hrvatski radio.

- Pretpostavljam da onaj ko poziva na ostavku zna ko bi trebalo da zamijeni toga koga poziva da da ostavku. To nije dobro za dijalog, a on je potreban hrvatskom društvu, državi i narodu. Zato mislim da je zaoštravanje političkih stavovao sebično, rekao bih - stranački sebično - dodao je Leko, podsjetivši da je predsjednica u inauguracijskom govoru pozvala na konsenzus oko ključnih problema u vezi izlaska iz krize.

Na pitanje da li bi napetosti između predsjednika Vlade i države mogle da dovedu do prijevremenih izbora u Hrvatskoj, Leko je podsjetio da je izborna godina već počela i da se izbori u bilo kom terminu više ne smatraju prijevremenima, nego redovnim.

Napomenuo je da lično želi da se svi društveni i politički sporovi rješavaju demokratskim putem, na izborima, a ne na ulici, niti izvan državnog sistema.

- U tom smislu, izbori mogu da budu dobri, ali kada se nešto ponudi i donese program za budućnost. Volio bih da se pojave programi koji građanima nude razvoj i stabilnost, neposrednu i dugoročnu - kazao je Leko i ponovio kako je za izlazak iz krize nužan konsenzus, kako bi se donijela rješenja koja bi potrajala kroz nekoliko mandata.

Izvor: Poslovni.hr

Portal Analitika