Abiznis

Milionsku zaradu od virtuelne valute investirali u krave i mlijeko

Dva mlada Slovenca koji su se obogatila trgujući bitkoinima, investirali su tri miliona eura u jednu od najmodernijih slovenačkih farmi koja samo od mlijeka mjesečno prihoduje 150.000 eura, prenosi Index.hr.
Milionsku zaradu od virtuelne valute investirali u krave i mlijeko
Portal AnalitikaIzvor

- Imamo 950 hektara zemlje, 60 muznih krava i još toliko junadi, ali prodajemo i smjese za tovljenje, nudimo veterinarske usluge, a koristimo i evropska sredstva - kazao je za ljubljanski dnevni list Dnevnik 27-godišnji Aleš Štern, suvlasnik jedne od najmodernijih farmi u Sloveniji.

U njoj je danas zaposleno 40-tak ljudi, ali skoro sve procese vode kompjuterizovani sistemi i roboti.

Mladi preduzetnik počeo je kao poljoprivrednik na imanju svog oca, u Šenčuru kod Kranja, a onda je dva prijatelja, nekadašnje školske drugove, nagovorio da ulože novac u otkup državnog kombinata koji je propadao i proizvodio milion eura gubitaka godišnje.

Njegovu ponudu objeručke su prihvatili 24-godišnji Nejc Kodrič i 27-godišnji Damjan Merlak, koji su prve eure zaradili na berzi. Ali, na listu najbogatijih Slovenaca došli su tek kad su osnovali poduzeće "Bitstamp", svojevrsnu Internet mjenjačnicu za virtualnu valutu bitkoin (bitcoin).

Partnerstvo u farmi vidjeli su kao dobru investicijsku priliku, iako je još prošle godine promet u njihovoj bitkoin mjenjačnici, koja naplaćuje proviziju, bio odličan, pa su bili jedna od najbrže rastućih istitucija te vrste.

- Evropske subvencije za poljoprivredu su ključna stvar, bez toga ne ide - kaže Štern, koji je još uvijek zadovoljan otkupnom cijenom mlijeka, iako je ona posljednjih mjeseci u padu.

- Prelaz na veliku farmu, u preduzetništvo i trgovinu, za mene je velik izazov. Svjestan sam da nemaju svi priliku da uđu u tako nešto, jer banke nisu baš spremne da investiraju u poljoprivredu, dok su meni pomogli investitori koji su imali viziju - kaže Štern o svojim poslovnim ortacima i prijateljima.

Izvor: Index.hr

Portal Analitika