Društvo

Utočište u Centru za azilante do sada našlo 1.628 osoba

Godinu nakon otvaranja Centra za azilante više od 1.600 osoba našlo je utočište u toj ustanovi nakon što su pobjegli od progona u svojim državama, prenosi RTCG.
Utočište u Centru za azilante do sada našlo 1.628 osoba
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Za godinu dana u centru je utočište našlo 1.628 lica od kojih je najviše ljudi iz Sirije, njih 999 i to je pokazatelj da je ova ustanova opravdala svoje postojanje", kazao je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković.

Prihvatilište za azilante podjseća na manji hotel. Sobe u kojima su smještene žene i muškarci nalaze se u odvojenim djelovima. Postoje posebne prostorije za odmor u kojima se nalaze televizori. Tu su i kantina i ambulanta. Uslove centra pohvalili su i iz UNHCR-u.

"Imajući u vidu brojne krize u svijetu i hiljade migranata koji prolaze kroz Crnu Goru na godišnjem nivou, obezbjeđivanje dodatnog smještaja za tražioce azila je od izuzetne važnosti. Još bitnije stvaranje uslova za integraciju onih koji su dobili zaštitu je izazov, imajući u vidu trenutne ekonomske poteškoće", rekao je predstavnik UNHCR-a u Crnoj Gori Mustafa Sever Čajlan.

Ovaj Centar otvorio je vrata Aliju Alka Aminu, koji je pobjegao iz Avganistana. Tamo je , kaže, bio prevodilac američkim vojnicima.

"Čuli ste da talibani prvo prate, pa zatim ubiju svakog ko sarađuje sa Amerikancima. Zato sam morao da pobjegnem. Zahvalan sam Vladi Crne Gore i ljudima. Crnogorci ljubazno prihvataju strance", kazao je Alka Amin za Televiziju Crne Gore.

Azilanti se u Centru, u prosjeku, zadržavaju oko pet dana na putu do zemlje u kojoj žele da ostanu. Trenutno se u prihvatilištu nalazi 14 azilanata, a brojka se povećava iz dana u dan.

Portal Analitika