Region

BURNO U HRVATSKOJ: Kitarović pozvala premijera Milanovića da podnese ostavku

Hrvatski mediji su prenijeli saopštenje iz kancelarije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kom ona poziva na ostavku hrvatskog premijera Zorana Milanovića. Saopštenje je izdato povodom pisma u kojem Milanović predlaže da zajednički sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, prenosi Jutarnji list.
BURNO U HRVATSKOJ: Kitarović pozvala premijera Milanovića da podnese ostavku
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju iz kancelarije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović  navodi se:

Povodom pisma upućenog od strane predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, ističemo sljedeće:

1. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak, 19. februara 2015. godine, nazvala je predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića ponudivši saradnju i tom prilikom mu najavila slanje prijedloga za održavanje zajedničke sjednice Vlade zbog teškog ekonomskog i socijalnog stanja u državi.

2. Tokom tog razgovora predsjednica je predsjedniku Vlade RH predložila da timovi kancelarije predsjednice i Vlade RH utvrde dnevni red zajedničke sjednice.

3. Kako do danas iz Vlade RH nije prihvaćen taj predlog, Predsjednica Vladi RH upućuje predlog dnevnog reda zajedničke sjednice u skladu s članom 102. Ustava Republike Hrvatske.

4. U vezi s pozivom predsjednika Vlade RH Predsjednici da pripremi konkretne prijedloge, način sprovođenja i procjenu finansijskih učinaka tih prijedloga za zajedničku sjednicu Vlade, naglašavamo kako je Predsjednica, nakon temeljnih analiza i obavljenih konsultacija sa ekonomskim stručnjacima, došla do zaključka kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak RH iz krize - ostavka predsjednika Vlade RH.

5. Ukoliko predsjednik Vlade RH ne uvaži taj konkretan prijedlog, Predsjednica od njega očekuje konkretne prijedloge, način sprovođenja i procjenu finansijskih učinaka tih prijedloga i rješenja za izlazak zemlje iz krize, što je ustavna obaveza Vlade, a ne Predsjednice RH.

6. Predsjednica sa zadovoljstvom prihvata poziv za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost radi usvajanja godišnjih smjernica za rad bezbjednosno-obavještajnih agencija za 2015. godinu.

Portal Analitika