Društvo

SAVKOVIĆ-VUKČEVIĆ: Povratak vojvode Mirka u Podgoricu

Sekretaraka Sekretarijata za kulturu i sport mr Nela Savković Vukčević održala je danas u podne pres konferenciju na platou ispred zgrade Narodne bibilioteke „Radosav Ljumović“ u Podgorici.
SAVKOVIĆ-VUKČEVIĆ: Povratak vojvode Mirka u Podgoricu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Povod održavanja konferencije za medije novoizabrane sekretarke bio je upravo njeno imenovanje i upoznavanje sa predstavnicima medija, ali istovremeno i najava veoma ambicioznih projekata koje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada planira da realizuje u narednom periodu.

Ona se tim povodom posebno osvrnula na realizaciju tri nova, veoma značajna projekta koji će umnogome afirmisati sveukupnu crnogorsku kulturu. Naime, riječ je o postupku obnove nekadašnjeg spomenika posvećenog istaknutom crnogorskom vojvodi, diplomati i pjesniku Mirku Petroviću, ocu Kralja Nikole, izgrađen je u vrijeme nastajanja novog dijela grada na lijevoj obali Morače, najprije zvanog Mirkova Varoš, upravo po vojvodi Mirku, a potom Nova Varoš.

Ona je objasnila da je spomenik vojvodi Mirku podignut 1886. godine.

Spomenik, koji je radio prvi građevinski inženjer  i predsjednik crnogorskog Senata  Marko Đukanović je, kako je istakla, srušen nakon prisajedinjena Srbiji, kada je detronizovana dinastija Petrović.

Tada su, kako je kazala, pristalice prisajedinjenja srušile spomenik vojvodi Mirku i njegove djelove razbacali po okolini i u Moraču.  

Sekretarka je naglasila da je Sekretarijat za kulturu inicirao i organizovanje „Podgoričke knjižare“ koja će imati funkciju objedinjavanja manje zastupljenih i dostupnih izdanja sa tematikom iz Crne Gore, a koja su iz domena književnosti, pozorišta, filma, muzike, istorije, arhitekture, politike, medicine, sporta i sl. Knjižara će okupiti najuglednije crnogorske autore iz nauke, obrazovanja, kulture, sporta, a prostor će biti otvoren i za organizovanje okruglih stolova, tribina i rasprava na različite teme.

Na kraju, Savković Vukčević treći projekat je  internacionalni sajam knjige u Podgorici 2015, kao novi koncept afirmacije produkcije izdavačkoga sektora i ajznačajnijih autora u zemlji i inostranstvu. Osim toga, sajam će otvoriti nove mogućnosti saradnje između organizatora poznatih književnih manifestacija, književnih agenata, prevodilaca, urednika, izdavača i autora iz Crne Gore, Evrope i svijeta. U projektu posebno mjesto zauzimaju prateći programi Sajma, koji su koncipirani slojevito i tematski.

Zahvaljujući pratećim programima, Sajam će zajedno s crnogorskim izdavačima predstaviti savremenu crnogorsku izdavačku i autorsku scenu i time postati mjesto đe se otvaraju mogućnosti prevođenja djela crnogorskih autora na strane jezike, kao i mogućnosti njihovoga predstavljanja na drugim značajnim regionalnim, evropskim i svjetskim književnim festivalima.

Portal Analitika