Abiznis

ĐUKANOVIĆ: Zaštita na radu i sigurnost radnika su na niskom nivou u Crnoj Gori

„Zaštita na radu i sigurnost radnika su na niskom nivou u Crnoj Gori i kompanije uglavnom ne prate svjetske trendove i najnovije metode u cilju smanjenja povreda i izgubljenih radnih sati”, ocijenio je analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović.
ĐUKANOVIĆ: Zaštita na radu i sigurnost radnika su na niskom nivou u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

On je u izjavi za Portal Analitika, kazao da je ovih dana kompanija Alba iz Bahreina, jedan od najvećih pojedinačnih proizvođača aluminijuma na svijetu (skoro 1 mil.t/g) objavila je da je ostvarila novi rekord od 4 miliona radnih sati bez povreda na radu, a koje u krajnjem ishodu imaju gubitak radnih sati (LTI).

“Ovo još više dobija na značaju ako se uzme u obzir da fabrika broji gotovo 3000 zaposlenih. Tokom konferencije Arabal 2014 održane upravo u Manami prošlog novembra, glavnom gradu Kraljevine Bahrein, imao sam priliku da se upoznam sa metodama koje se primjenjuju u Albi u cilju zaštite na radu i sigurnosti radnika, a koje je prezentovao izvršni direktor Albe, Amerikanac Tim Marej i koje su impresivne. Odmah sam pomislio kako bi se dosta toga moglo naučiti i primjeniti i kod nas, u KAP-u, Rudnicima boksita, željezari i drugim kompanijama. Ovo je samo još jedna potvrda u nizu i primjer kada se ne koristi znanje i informacije za opšte dobro građana Crne Gore, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, nedavni nesrećni slučaj u Željezari samo potvrđuje da nema odgovarajućeg sistema zaštite radnika i da je generalno u Crnoj Gori sistem zaštite na niskom, čak primitivnom nivou i da se ne prate svjetski trendovi i dostignuća u ovoj oblasti.

“Osim investicija i novih tržišta, jedna od najvažnijih obaveza investitora je i unapređenje sistema zaštite na radu i prevecija od nesrećnih slučajeva. Koliko je menadžment u Albi posvećen sistemu zaštite i prevencije govori i podatak da su brošure ''Principi nula akcidenata'' štampane na 6 jezika kao i da se posteri sa Principima nalaze i bukvalno na svakom koraku, na svakom objektu,prevoznim sredstvima...Riječ Safety (sigurnost, zaštita) je praktično neodvojiva od radnog procesa, na svim nivoima. Rezultat svega je i da nije bilo povreda sa fatalnim posljedicama u posljednjih 30 mjeseci a ukupan broj povreda na radu je smanjen sa preko 50%, u 2014. u odnosu na prethodnu godinu, na ispod 60 (ali očito bezazlenih i bez gubitka radnih sati)”, zaključio je Đukanović.

alba

 

Portal Analitika