Region

Qatar Airways najizgledniji kupac Croatia Airlinesa

Hrvatska Vlada je odlučila da ponovo potraži strateškog partnera za nacionalnu avio-kompaniju Croatiu Airlines. Nakon propalog tendera iz 2013. godine na koji se nije javio niko, ovaj put će se u potrazi za strateškim partnerom angažovati IFC, investicioni fond Svjetske banke.
Qatar Airways najizgledniji kupac Croatia Airlinesa
Portal AnalitikaIzvor

“A strateški partner je više nego nužan Croatiji Airlinesu, koji će teško preživjeti bez njega. Svjesni su toga u Vladi, a na to upozoravaju i stručnjaci iz avioindustrije”, piše Večernji list.

Jedan od njih je i Alen Šćuric, urednik i stručni kolumnista časopisa za avio promet “Aeronautika” i stručni savjetnik Hrvatskog sindikata pilota koji je u opširnoj analizi, poslanoj, među ostalim, i Vladi i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, iznio najbolje opcije kupaca Croatie Airlinesa. Situacija za Croatiu Airlines, navodi Šćuric, vrlo je loša. Nekad najjača aviokompanija u regiji svedena je na hrvatsko tržište, a velika joj je prijetnja postao Air Serbia, kojem je strateški partner postao moćni Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Air Serbia je od decembra prošle godine uveo četiri leta dnevno na relaciji Zagreb-Beograd-Zagreb i tako odvlači putnike CA.

Privatizacija Adria Airwaysa dodatna je prijetnja hrvatskom avioprevozniku. Slovenci su već o prodaji Adrije razgovarali s Qatar Airwaysom, od Etihada još moćnijom arapskom aviokompanijom. Šćuric navodi da, nakon što je Etihad “udario” na regiju preko Air Serbie, i ako Qatar pokrene regionalne linije preko Adrije i Ljubljane, za Croatiu više sigurno neće biti mjesta. Jedini izlaz je da neko kvalitetan hitno kupi Croatiju.

Qatar u Adriji zatvorio bi i tu mogućnost i u tom slučaju Croatia Airlines ne bi imala nikakve budućnosti, pa čak i da je kupi neki drugi “jak igrač”.

(Večernji List/SEEbiz)

 
 
 
Portal Analitika