Abiznis

MMF: Danas odluka o aranžmanu sa Srbijom

Bord izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebalo bi danas u Vašingtonu da donese odluku o sklapanju aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom.
MMF: Danas odluka o aranžmanu sa Srbijom
Portal AnalitikaIzvor

Novi trogodišnji aranžman, prema najavama članova Vlade Srbije, neće podrazumijevati novi zajam od MMF-a za jačanje deviznih rezervi Srbije, jer je Srbija dovoljno likvidna pa joj kredit nije potreban.

Vlada Srbije ovaim aranžmanom praktično preuzima, u skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu obavezu da će sprovesti fiskalnu konsolidaciju, restruktuiranje javnog sektora, odnosno, strukturne i mjere makroekonomske stabilizacije, kao i da će u naredne tri godine smanjiti deficit za 1,3 do 1,4 milijardu EUR ili 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ukoliko MMF odobri novi aranžman, prva kontrola izvršenja preuzetih obaveza uslijediće polovinom maja, kada će predstavnici ove institucije doći u Beograd, prenosi Tanjug.

Srpski premijer Aleksandar Vučić, nedavno je objasnio da se sporazum ne potpisuje zbog toga što Srbija traži novac, već zato što joj je potrebna sigurnost.

Razgovori sa delegacijom MMF-a, koju je predvodila šef Misije te finansijske institucije za Srbiju, Zuzana Murgasova, zvanično su počeli 4. novembra prošle godine i trajali su dvije sedmice.

Po završetku razgovora, Murgasova je ukazala da za Vladu Srbije izazov ostaje visoka stopa nezaposlenosti, visok javni dug i visok deficit budžeta.

"U narednom periodu potrebno je sprovoditi mjere ekonomskog oporavka koje će obezbijediti makroekonomsku stabilnost, otvaranje novih radnih mjesta i sprovođenje fiskalne konsolidacije, koja treba da zaustavi rast javnog duga", rekla je Murgasova.

Srbija je u posljednjih 15 godina imala tri sporazuma sa MMF-om od 2001. do 2004. stand by aranžman i 2009. aranžman iz predostrožnosti.

Posljednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut u februaru naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

 

Mina-business

Portal Analitika