Svijet

Egipat: Optuženo 215 pripadnika Muslimanskog bratstva

Egipat je danas optužio 215 pristalica zabranjenog Muslimanskog bratstva da su oformili ekstremističku grupu, prenosi britanski BBC.
Egipat: Optuženo 215 pripadnika Muslimanskog bratstva
Portal AnalitikaIzvor

Glavni državni tužilac Hešam Barakat optužio je grupu, poznatu pod imenom Helvanove brigade, za ubistvo šest policajaca i posjedovanje oružja.

Ta grupa, nazvana po jednom distriktu južno od Kaira, optužena je da je sprovodila napade u glavnom egipatskom gradu, u kojima su ranjeni i civili.

Više od polovine optuženih već se nalaze u pritvoru.

Hiljade pripadnika Muslimanskog bratstva uhapšeno je od svrgavanja bivšeg egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, koji je bio iz redova tog pokreta. On je svrgnut 2013, a ustanak protiv njega predvodio je tadašnji šef generalštaba a sadašnji predsednik Abdel Fatah el Sisi.

Sisi je kasnije, i zabranio Muslimansko bratstvo. Kada je došao na vlast prošle godine nastavio je kampanju protiv Bratstva i drugih islamističkih grupa.

Ranije ovog mjeseca, egipatski sud potvrdio je smrtne kazne za 183 pristalice Muslimanskog bratstva zbog napada na policijsku stanicu nedaleko od Kaira 2013. godine.

Portal Analitika