Društvo

Akcioni planovi: Glavnog specijalnog tužioca izabrati do maja

Prema adaptiranim akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, koje je u četvrtak usvojila Vlada, rok za izbor glavnog specijalnog tužioca i specijalnih tužilaca je do maja ove godine, piše Pobjeda.
Akcioni planovi: Glavnog specijalnog tužioca izabrati do maja
Portal AnalitikaIzvor

Specijalno tužilaštvo tretira se u oba akciona plana pod segmentima „represivne radnje protiv korupcije" i „borba protiv organizovanog kriminala".

Specijalne tužioce bira Tužilački savjet, a rok za objavljivanje oglasa za izbor glavnog specijalnog tužioca i specijalnih tužilaca je mart ove godine.

Do februara treba usvojiti zakone o Sudskom savjetu, sudovima, Državnom tužilaštvu, specijalnom državnom tužilaštvu i Ustavnom sudu. Specijalno državno tužilaštvo, koje će biti nadležno za krivično gonjenje učinilaca krivičnih djela visoke korupcije, organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina treba formirati do juna 2015. godine.

U cilju borbe protiv korupcije planirano je osnivanje agencije zaborbu protiv korupcije do januara naredne godine. Za rad agencije treba obezbijediti normativna, finansijska, kadrovska i tehnička sredstva do decembra ove godine.

Rok za izbor direktora agencije je septembar ove godine, a prij e toga treb a do j una iz abrati članove savjeta agencije koje bira direktora.

U akcionom planu za 23. poglavlje predviđa se, između ostalog, da se do marta ove izvrši spajanje dva specijalizovana odjeljenja viših sudova u jedan pri Višem sudu u Podgorici u cilju centralizacije nadležnosti zakrivičnadjelaorganizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina.

Akcioni planovi predstavljaju pregled mehanizama i aktivnosti na osnovu kojih je evidentno šta se želi postići u određenom roku, na bazi realnih procjena i u mjeri objektivno mogućeg.

Adaptacijom nije promijenjena struktura akcionih planova, već su pomjereni rokovi tamo gdje je uočeno kašnjenje ili gdje nije bilo dovoljno napretka u proteklih godinu i po. Aktivnosti se dijele na kratkoročne koje trebaju biti realizovane 2015. godine, srednjeročne koje će biti realizovane 2016. i 2017. godine, i dugoročne koje obuhvataju mjere koje će biti realizovane u periodu od 2018. godine i kasnije.

 

Pobjeda

 

Portal Analitika