Abiznis

Daliborka PEJOVIĆ: Partnerstvo sa Etihadom velika šansa za promociju Crne Gore

Predsjednica Odbora direktora Montenegro Airlinesa kazala je za Portal Analitika da je realno u trenutnim uslovima očekivati manje putnika iz Rusije. „Indikatori, međutim, pokazuju da nije za očekivati drastičan pad putnika iz Ukrajine. Sve u svemu, intenzivno pratimo signale sa pomenutih tržišta, vodićemo računa da ne bude velikih iznenađenja”, kaže Pejović.
Daliborka PEJOVIĆ:  Partnerstvo sa Etihadom velika šansa za promociju Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednica Odbora direktora Montenegro Airlinesa najavila je za četiri mjeseca potpisivanje ugovora o saradnji sa čuvenim arapskim avio-prevoznikom Etihad Airways iz Abu Dabija.

„Strateško partnerstvo sa Etihadom je velika šansa za promociju Crne Gore kao turističke i dostupne destinacije, koje će našoj avio kompaniji omogućiti pristup širokoj mreži tržišta svijeta. Konkretno, sporazum sa Etihad Airwaysom, koji nam je predočen, podrazumijeva bolje uslove za saobraćaj koju je razvio taj svjetski brend, korišćenje njihovih resursa i bolju optimizaciju flote- tokom niske ili zimske sezone. 

Code Share ugovorom (ugovor o saradnji) bi se obezbijedila bolja pozicioniranost Montenegro Airlinesa na širokom prostoru tržišta koje je Etihad osvojio, puno bolji uslovi korišćenja aerodromskih usluga, uz smanjenje troškova i, što je značajno- isti uslovi koje sada ima Etihad, kazala je Pejović u intervjuu za Portal Analitika,

Ona je najavila za ovu godinu nove avionske linije, a prvi podaci o bukingu pokazuju da je u pitanju dobar potez.

„Pored postojećih, ove godine otvaramo i nove redovne linije ka Lionu, Sankt Peterburgu i Beču iz Tivta, navela je Pejović.

2002daliborka4

ANALITIKA: Ove godine, kao i od preuzimanja dužnosti, bilježite dobre poslovne rezultate, tako je u januaru MA prevezao 10 odsto više putnika. Šta je razlog povećanju broja putnika u zimskim mjesecima?

PEJOVIĆ: Već smo u više navrata, analizirajući izazove sa kojima se bori ukupna turistička provreda, avio industrija, a posebno država Crna Gora kako bi otvorila i učinila dostupnim sve svoje potencijale, isticali da je Montenergo Airlines dobro i pravoremeno reagovao na signale sa tržišta i kroz  smanjenje tarifa i nizom promotivnih akcija uspjeli da sačuvamo i povećamo naš putnički potencijal.

Tu su prvenstveno, značajan i dobar odziv, imale brojne promotivne akcije, pristupačne tarife, kvalitetne marketinške akcije, uspostavljene odlične saradnje sa turoperatorima, dobra uvezanost sa predstavništvima koje Montenegro Airlines ima u svijetu, dobra mreža agenata u različitim zemljama i povećanje efikasnosti u radu. Takođe, mladi i stručan kadar koji je dobio šansu, tačnost kompanije, preduzetnički duh i kvalitet usluge, što je u najvećoj mjeri doprinijelo povećanju  broja prevezenih putnika za 10 odsto u odnosu na isti period prosle godine. Ističem da je generalno izražen trend dobre tržišne pozicioniranosti kompanije, do kojega nam je veoma stalo.

ANALITIKA: Pregovarate sa kompanijom Etihad Airways iz Abu Dabija o zaključivanju poslovnog aranžmama u kojem bi dijelili letove, odnosno stavili svoje kodove na letove na koje se odnosi sporazum.Šta bi nacionalna avio kompanija konkretno dobila zaključenjem ugovora?

PEJOVIĆ: Sporazum sa Etihad Airwaysom koji nam je predočen podrazumijeva bolje uslove za saobraćaj u širokoj mreži koju je razvio Etihad, korišćenje njihovih resursa i bolju optimizaciju flote tokom niske ili zimske sezone.

2002daliborka3

Code Share ugovorom bi se obezbijedila bolja pozicioniranost Montenegro Airlinesa na širokom prostoru tržišta koje je Etihad osvojio, puno bolji uslovi korišćenja aerodromskih usluga uz smanjenje troškova i isti uslovi koje sada ima Etihad. Analize će pokazati u  konačnom kakav model strateškog partnerstva će biti na obostranu korist i da li će u konačnom on podrazumijevati  ulazak i u vlasničku strukturu.

Ovakav koncept važan je kao dodatan impuls konceptu otvorenosti i dostupnosti Crne Gore, i može biti okosnica stvaranja mreže saobraćaja u Crnoj Gori.

ANALITIKA: Da li je Etihad možda zainteresovan da uđe u vlasnički strukturu MA? Da li smatrate da treba privatizovati nacionalnu avio-kompaniju?

PEJOVIĆ: Kada je riječ o privatizaciji, okvir za ove aktivnosti postavljen je Planom privatizacije. Podsjećanja radi, Savjet za privatizaciju je u januaru definisao jasan okvir –privatizacija MA kroz javno partnerstvo ili prodaju. Sve aktivnosti koje u kompaniji preduzimamo idu u susret toj potrebi. Trudimo se, da sve što je u tom smislu projektovano za nacionalnu avio- kompaniju za uspješnu privatizaciju i odradimo.

ANALITIKA: Zbog čega turoperatori i poslenici iz oblasti turizma misle da naša država nije avionski dostupna?

PEJOVIĆ: Mi sve radimo da postanemo dostupni. Naime, potrebama turističke privrede i turističkog razvoja, avio kompanija se neprekidno prilagođava svojom mrežom direktnih letova iz Podgorice i Tivta ka centrima u Evropi. Pored toga,  intenzivno radimo i na prevazilaženju problema sezonalnosti i produženja turističke sezone nudeći promotivne tarife, pakete,.. odnosno sve ono što je potrebno da crnogorski turistički proizvod bude dostupan svim ciljnim grupama. Kako je Crna Gora definisana kao izrazita aviodestinacija, neophodno je u saradnji sa svim turističkim subjektima intenzivno raditi na otvaranju novih tržišta i kanala promocije na tržištima koja su tradicionalno zastupljena u crnogorskom turističkom prometu i istovremeno voditi računa o otvaranju novih. 

2002daliborka2

ANALITIKA: Da li MA ima planove za uvođenje novih letova iz zemalja regiona?

PEJOVIĆ: Apsolutno. Pored postojećih ove godine otvaramo i nove redovne linije ka Lionu, Sankt Peterburgu i Beču iz Tivta. Prije otvaranja svake nove linije, vodimo računa da takva odluka bude zasnovana na ozbiljnoj analizi turističkih potencijala i njene rentabilnosti a kao primjer navodimo Lion gdje već sada informacije sa tržišta pokazuju odličnu bukiranost od skoro 75 odsto u predsezoni.

Linija ka Dizeldorfu koja je otvorena prošle godine, inače linija u razvoju u ovom trenutku bilježi bukiranost preko 70 odsto, takođe, u predsezoni.

ANALITIKA: Prema dostupnim podacima iz Poreske uprave, MA zbog dubioza iz ranijeg perioda, duguje za poreze i doprinose nešto više od 5 miliona eura. Ima li uprava plan kako da se oslobodi ovoga balasta i smanji dugovanja?

PEJOVIĆ: Od preuzimanja dužnosti do danas, smanjili smo poreski i carinski dug. Tako smo u 2014. uplatili 1.900.000 eura po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih, čime smo izmirili obaveze za 2012, 2013, i dva mjeseca 2014. godine, nastavljajući dalje sa izmirenjima. Za otplatu kreditnih obaveza, od polovine 2013. godine, uplatili smo 4.900.000 eura i tako smanjili kreditne obaveze. 

Pored toga, za milion eura smo smanjili carinski dug, a za svo to vrijeme se trudili da plaćamo tekuće obaveze. Rješenje je u obezbjeđivanju prihoda da bi uredno podmirivali obaveze i tako ćemo nastaviti i u narednom perodu.

2002daliborka1

ANALITIKA: Šta je po Vašem mišljenju najveći izazov sa kojim će se suočiti MA ove godine? Da li je to, recimo, manje ruskih putnika zbog situacije oko Rusije i Ukrajine?

PEJOVIĆ: Jasno je da je, u trenutnim uslovima, realno očekivati manje putnika iz Rusije. Ujedno, ka Crnoj Gori leti 15 ruskih kompanija, što do sada nije bio slučaj, a radi se o prevoznicima koji su direktno subvencionisani od države Rusije i to čak do iznosa od  164 miliona dolara godišnje. To je razlog zašto ove kompanije imaju mogućnost da sada ponude jako niske cijene karata, mnogo niže u odnosu na nas. Taj svojevrstan dumping umnogome diktira broj putnika, koje ćemo u budućnosti prevesti iz Rusije. 

Indikatori, međutim, pokazuju da možda nije realno očekivati drastičan pad putnika iz  Ukrajine. Sve u svemu, intenzivno pratimo signale sa pomenutih tržišta, a vodićemo računa da ne bude velikih iznenađenja. 

Svakako, Crnu Goru i sve njene sisteme čekaju ozbiljni izazovi za koje svi moramo biti spremni.

Predrag ZEČEVIĆ

Portal Analitika