Abiznis

Građevinari začuđeni podacima MONSTATA: Cijene stanova ne padaju

Uprkos podacima Monstata koji pokazuju da su cijene stanova u novogradnji krajem prošle godine bile za 16 odsto niže u odnosu na isti period 2013, iz građevinskih firmi poručuju da su cijene ostale iste. Te cijene se, kako su saopštili Televiziji Atlas, kreću od hiljadu do dvije i po hiljade eura, zavisno od lokacije na kojoj se stanovi nalaze. Smanjenje cijena nije planirano ni za naredni period jer prodaja dobro ide, a najviše se traže jednosobni stanovi i garsonjere.
Građevinari začuđeni podacima MONSTATA: Cijene stanova ne padaju
Portal AnalitikaIzvor

Najjeftiniji kvadrat stana krajem prošle godine mogao se naći u Nikšiću – 539 eura, a najskuplji u Budvi 1 365 eura – pokazuju podaci Monstata. Prema tim podacima, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila je 1 037 eura, što je za 16 odsto niže u odnosu na isti period 2013.

Ovi podaci iznenađujući su se za građevinske firme, iz kojih su nam saopštili da već duže vrijeme nijesu korigovali cijene.

"Mi već duži niz godina imamo iste cijene. One su 1 200 – 1 250 eura. I to je nešto što mi ne mijenjamo. Smatramo da je to cijena koja prati naš standard i da je to adekvatna cijena, što potvrđuje i naša prodaja", kazala je za TV Atlas PR Čelebića, Maja Krstajić Radoman.

"Što se tiče uopšte cijene kvadrata, kod nas nema korekcija, nema ni najava, a iskrena da budem, nema ni prostora za tim", saopštila je Atlas TV Valentina Pajović iz Cijevna komerc.

A prodaja je, isto kao i cijena, ujednačena. Najveća potražnja je za garsonjerama i jednosobnim stanovima, uglavnom na periferiji grada.

"Ako su u pitanju neke periferne lokacije, kao što je Stari Aerodrom, Tuški put i tako dalje, kvadrat stana može se kupiti za 1 100 eura do 1 300, dok bolje lokacije, kao što je dio preko Morače idu i do 2 500 i više", kaže Pajović.

I Čelebić je, kako navode, prišle godine prodao 150 ponuđenih stambenih jedinica i to je nešto što prati dinamiku iz prethodnih godina. 

Iz biznis centra Čelebić ni u narednom periodu ne planiraju da mijenjaju cijene.

"Bilo kakvo snižavanje cijena išlo bi na uštrb kvaliteta. A kad imate proizvod koji je dobar i koji ljudi hoće, koji podrazumijeva dobru materijalizaciju i kada u njemu imate dobar život, mi zbilja ne smijemo smanjivati kvalitet kada su materijali koje ugrađujemo u pitanju", kaže Krstajić Radoman.

Smanjenje cijena ne planiraju ni u Cijevna komercu, osim u slučaju da se usvoje najavljene zakonske izmjene u pogledu plaćanja komunalija i naknada za uređenje zemljišta.

"Postoji neka najava da će se desiti ta izmjena zakona i to bi izazvalo značajno sniženje cijena. Jer u tom slučaju, mi kao investitori ne bismo imali taj značajan trošak po kvadratu koji itekako utiče na formiranje cijene kvadrata svakog stana", objašnjava Pajović.

Osim što pokazuju da su pale cijene, podaci Monstata pokazuju i da je prodaja stanova opala, pa je u četvrtom kvartalu 2014. prodato 225 stanova, što je za skoro osam odsto manje nego krajem 2013. kada ih je prodato 244. Prema ovim podacima, najveći broj prodatih stanova ostvaren je u Podgorici i iznosio je 196, dok je u ostalim opštinama prodato 29 stanova.

Portal Analitika