Politika

ALFA CENTAR : Konsenzus u prelaznoj vladi ubrzao bi dobijanje poziva

Postizanje konsenzusa u prelaznoj vladi oko članstva u NATO ubrzalo bi odluku partnera o slanju pozivnice Crnoj Gori i snažno uticalo na brzinu i kvalitet promjena na unutrašnjem planu, ocijenio je izvršni direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović.
ALFA CENTAR : Konsenzus u prelaznoj vladi ubrzao bi dobijanje poziva
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, sama ideja stvaranja prelazne vlade i početni razgovori među potencijalnim konstituentima u prvi plan su odmah izbacili spoljnopolitičke teme i pitanje članstva Crne Gore u NATO.

„Plašim se da se ponavlja već viđena platforma koja u samom začetku sličnih ideja počinje nabrajanjem tema oko kojih se imaju različiti stavovi od kojih su integracije u NATO savez u ovom momentu najaktuelnije i najatraktivnije”, kazao je Dedović agenciji MINA.

Kako je rekao, izostanak međusobne tolerancije u pregovorima, uslovljavanja oko različitih pitanja, prepoznavanje ličnog i partijskog u odnosu na šire nacionalne interese u drugi plan potiskuju osnovni cilj, a to je, dodao je, kvalitetniji zivot građana Crne Gore.

„Do sada ostvarene reforme na evroatlantskom putu već pokazuju svoje rezultate, prvenstveno u oblasti odbrane i bezbjednosti. Iz Velsa je jasno saopšteno da su, između ostalih, oblast vladavine prava i borba protiv korupcije elementi koje moramo savladati kako bi mogli očekivati pozivnicu u Alijansu“, naveo je Dedović.

U svakom slučaju, dodao je, proces integracija u NATO može samo pozitivno uticati na kvalitet života građana Crne Gore. „Očekujem da je to jasno svim političkim subjektima, uključujući i one koji se protive ovom članstvu. Formiranje prelazne vlade ni na koji način neće uticati na brzinu započetih procesa“.

„Ukoliko bi se postigao konsenzus oko članstva u Alijansi, to bi ne samo ubrzalo odluku partnera o slanju pozivnice, vec bi snažno uticalo i na brzinu i kvalitet promjena na unutrašnjem planu, prije svega socijalnom, ekonomskom i političkom“, kazao je Dedović.

Kako je naveo, osporavanje i usporavanje evroatlantskog puta Crne Gore ide na ruku 25 godina građenom korumpiranom sistemu, „koji će na svaki način tražiti modalitete opstanka ili sakrivanja odgovornosti“.

„Ukoliko opozicioni politički subjekti u ovom trenutku u drugi plan postave dodvoravanje biračkom tijelu (kojeg emotivni razlozi spriječavaju da shvate i podrže članstvo u NATO) i naprave snažan zaokret u ovom smislu, optimalno je očekivati brze demontiranje politizovanih i korumpiranih institucija, jačanje vladavine prava i konkretne rezultate u borbi protiv korupcije na svim nivoima“, poručio je Dedović.

Portal Analitika