Abiznis

Nasdaq skočio na najvišu vrijednost u 15 godina

Cijene dionica na svjetskim berzama porasle su drugu sedmicu uzastopno, pri čemu su američki indeksi, S&P 500 i Dow Jones, kao i njemački DAX, dostigli rekordne vrijednosti, zahvaljujući sporazumu o daljem finansiranju Grčke i dobrim poslovnim rezultatima kompanija.
Nasdaq skočio na najvišu vrijednost u 15 godina
Portal AnalitikaIzvor

Na Vol stritu je Dow Jones ojačao 0,7 odsto na 18.140 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 odsto, na 2.110, a Nasdaq indeks 1,3 odsto na 4.955 poena, najvišu vrijednost u 15 godina.

Na svjetskim berzama se čitave sedmice trgovalo oprezno, zbog neizvjesnosti kako će se rasplesti grčka dužnička drama, prenosi Hina.

Atina nije željela da produži postojeći program međunarodne pomoći, koji uključuje nepopularne reforme i mjere štednje, dok su ministri financija eurozone tražili od grčke Vlade pod vođstvom Syrize, garancije da će nastaviti s reformama kako bi joj finansijski pomogli narednih mjeseci, dok s kreditorima ne pronađe rješenje za sva otvorena pitanja.

Kada je u petak objavljeno da su ministri finansija na sastanku postigli sporazum o produženju programa finansijske pomoći Grčkoj za još četiri mjeseca, na Vol stritu su Dow Jones i S&P 500 indeks skočili na nove rekordne nivoe.

Prema tom sporazumu, Grčka bi do sjutra trebalo da eurozoni podnese popis svih mjera koje planira da preduzme do kraja programa finansijske pomoći.

Ulagači su odahnuli jer taj dogovor otklanja opasnost da se Grčka narednog mjeseca, nakon isteka dosadašnjeg programa međunarodne financijske pomoći, nađe pred bankrotom, bez dovoljno sredstava za isplatu svih dospjelih dužničkih obveza.

"Ulagači su odahnuli jer je bilo puno nervoze u vezi pregovora između Grčke i njenih partnera u eurozoni. Sada se možemo usredsrediti na američke ekonomske pokazatelje koji su posljednjih dana bolji nego što su bili prethodnih sedmica. I podaci Eurostata takođe su puno bolji", rekao je direktor u tvrtki HPM Partners, Ben Pace.

Osim boljih nego što se očekivalo ekonomskih pokazatelja, cijene dionica podstakli su i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati većine američkih i evropskih kompanija.

Pod pritiskom je jedino bio energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte nakon što su američke zalihe onovno dostigle rekordne vrijednosti, što ukazuje na i dalje veću ponudu u odnosu na potražnju.

Zbog toga je cijena nafte pala prvi put nakon tri sedmice neprekidnog rasta.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,6 odsto, na 6.915 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 0,8 odsto na rekordnih 11.050, a pariski CAC 1,5 odsto na 4.830 poena.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je skočio 2,3 odsto, 18.332 boda, najvišu vrijednost od maja 2000. godine.

Portal Analitika