Društvo

CGO: Opštine slabo protiv korupcije

Napori lokalnih samouprava u borbi protiv korupcije i dalje su na nezadovoljavajućem nivou, pa je neophodno da se ozbiljnije i posvećenije pristupi problemu korupcije, koji upravo ima razarajuće efekte na lokalnom nivou, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).
Portal AnalitikaIzvor

Iz te NVO smatraju da je u tom okviru ključna politička volja i samih lokalnih vlasti koja ostaje nedovoljno izražena.

"A samim tim se otežava bilo koja aktivnost u ovom pravcu i opštinskih službenika. Kroz projekat 'Korupcija na lokalnom nivou – nulta tolerancija!', koji je CGO realizovao u saradnji sa NVO Institut Alternativa (IA) iz Podgorice, NVO Bonum iz Pljevalja i NVO Nada iz Herceg Novog, osvijetljeni su, između ostalog, brojni problemi koji se pojavljuju u izradi lokalnih akcionih planova za borbu protiv korupcije (LAP), njihovoj primjeni i izvještavanju. Opštine nijesu pokazale proaktivnost u ovom dijelu", navode iz CGO-a.

CGO podsjeća da opštine Rožaje i Ulcinj nikada nijesu usvojile akcione planove za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou za 2013-2014.

"Čime se pokazala potpuna nezainteresovanost vlasti ovih opština za obračun sa konkretnim problemima koji se tiču korupcije i funkcionisanje lokalne samouprave. Dodatno, novoosnovane opštine Petnjica i Gusinje, iako su usvojile prve budžete, nijesu usvojile lokalne akcione planove za 2014.godinu. Tako je od postojećih 23 opština, 19 usvojilo akcione planove za 2014.godinu, što čini 83% opština, i u tom dijelu se bilježi napredak u odnosu na neke ranije godine", navode iz CGO-a.

rtcg.me

Portal Analitika