Politika

Premijeru od građana stiglo 9.000 pisama

Predsjedniku Vlade Crne Gore od 2012. do danas stiglo je 9.000 pisama i to je ubjedljivo najveći broj pisama upućen nekoj od crnogorskih institucija. Crnogorskom predsjedniku je u ovoj godini pisalo 779 građana. Oni najčešće traže jednokratnu finansijsku pomoć, kao i pomoć pri zaposlenju.
Premijeru od građana stiglo 9.000 pisama
Portal AnalitikaIzvor

Veliki broj pisama odnosi se na probleme čije rješavanje nije u nadležnosti Kabineta predsjednika Vlade, ali građanin uvijek, dobija informaciju koja mu je od koristi da bi razumio, zaštitio ili ostvario svoja prava i prevazišao problem za koji se obratio premijeru.

Šefica Biroa za odnose s građanima Valentina Radulović Šćepanović kazala je Pobjedi da premijer Milo Đukanović insistira da lično bude upoznat sa sadržajem svakog pisma, interesujući se za one koji mu se obraćaju, za njihove potrebe i probleme.

Za Vujanovića 779 pisama

"Iako broj obraćanja u neku ruku i brine, ipak je potpuno jasno da je potreba ljudi da u tolikoj mjeri kontaktiraju sa premijerom i nešto mu lično saopšte, još jedna potvrda snažnog autoriteta i povjerenja koje on uživa, bez obzira da li je riječ o građanima Crne Gore ili onima van nje. Većina pisama počinje željom da ih predsjednik Đukanović lično primi na razgovor 'makar samo na 5 minuta'. Ponavljam, riječ je o hiljadama obraćanja građana, fizičkih ili pravnih lica, i ukoliko bi se izašlo u susret takvim očekivanjima, radni dan predsjednika Vlade vjerovatno bi se svodio samo na komunikaciju sa podnosiocima zahtjeva, a na uštrb drugih brojnih obaveza", rekla je Radulović Šćepanović.

Predsjedniku države, Filipu Vujanoviću, u 2014. godini obratilo se u pisanoj formi 779 građana, a najviše je bilo zahtjeva za materijalnu pomoć, rješavanje egzistencijalnih pitanja i rješavanja raznih životnih potreba.

"Predstavke ovakve sadržine se obično upućuju nadležnom Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Komisiji za raspodjelu dijela sredstava tekuće budžetske rezerve, kako bi svojim ovlašćenjima i procjenom u svakom konkretnom slučaju opredijelili eventualno materijalnu pomoć, a iz razloga jer budžetom Kabinet predsjednika nema sredstva za ove namjene", kazali su iz kabineta predsjednika Vujanovića, uz napomenu da se predsjedniku obraćaju lica koja su pretrpjela štete od elementarnih nepogoda, požara i slično.

Krivokapiću piše dijaspora

Predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću tokom 2013. godine pisalo je 150 građana. Savjetnik predsjednika parlamenta, Marin Radojević, za Pobjedu kaže da se Krivokapiću građani obraćaju raznim povodima.

"Primjetan je veliki broj pisama, odnosno obraćanja naših državljana iz dijaspore. Kako zbog međunarodnih funkcija koje je obavljao i koje obavlja, tako i zbog posebne pažnje koju predsjednik Krivokapić posvećuje svim našim građanima koji žive van domovine. Najčešće sadržaj tih obraćanja jesu molbe za podršku projektima koji baštine crnogorsku kulturu i tradiciju te projektima koji građane u svijetu bliže povezuju sa svojom domovinom Crnom Gorom", rekao je on, uz napomenu da Krivokapiću pišu i studenti koji studiraju u inostranstvu.

Izvor: Pobjeda, rtcg.me

Portal Analitika