Društvo

Amfilohije: Vaskrsao i hram Svetog Simeona

Kroz Saborni hram Hristovog Vaskrsenja vaskrsao je i hram Svetog Simeona Mirotočivog i Duhovni centar na ušću Ribnice u Moraču, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Amfilohije: Vaskrsao i hram Svetog Simeona
Portal AnalitikaIzvor

U Podgorici je danas održan tradicionalni Svetosimeonovski sabor kojim Mitropolija crnogorsko-primorska svake godine svršava spomen na rodonačelnika svetorodne loze Nemanjića Stefana Nemanju, potonjeg Svetog Simeona Mirotočivog, objavljeno je na internet stranici Mitropolije crnogorsko primorske.

Prvo je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja održana Sveta služba, a pPotom je ulicama Podgorice prošla Svetosimeonovska litija predvođena arhijerejima i sveštenstvom.

..

Liturgijsku besjedu održao je Episkop bihaćko-petrovački Atanasije, koji je rekao da je mitropolit Amfilohije, osvijetljen svjetlošću Svetih Simeona i Save, razumio da treba u toj svjetlosti, u duhu njenoga trajanja, osvijetliti prostor za trajanje ovom narodu u ovom vremenu.

„On je takođe razumio da treba stvarati u duhu te svjetlosti, pokazati djela koja će sobom svijetliti, jer Gospod nije dao da statično boravimo u ovom životu, da pasivno prolazimo kroz njega nego je zapovijedioda stvaramo. I evo, upravo stojimo na Božanskoj liturgiji u ovome svetome, predivnome hramu koji je najljepši dovršeni hram u našoj Srpskoj crkvi“, kazao je Episkop bihaćko-petrovački, piše na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske.

..Na kraju liturgije mitropolit Amfilohije je kazao da je kroz Saborni hram Hristovog Vaskrsenja vaskrsao i hram Svetog Simeona Mirotočivog i Duhovni centar na ušću Ribnice u Moraču.

"U Staroj varoši, na mjestu nazvanom Nemanjinim gradom. Neki danas tvrde kako je to turska tvrđava. Jeste, tačno, od 1474. godine kada je Mehmed Fatih Osvajač osvojio i Carigrad i Ribnicu. On je tu stvorio tvrđavu od onoga što je tu postojalo od drugoga vijeka prije Hrista, pa redom do Svetoga Simeona. Od te godine Turci su tu zavladali kao okupatori, a to mjesto danas, hvala Bogu, ponovo vaskrsava i obnavlja se i ovom svetom litijom i spomenom Svetog Simeona i obnovom njegovoga hrama koji je sigurno najmanje iz petnaestog vijeka", rekao je on.

..

Na ušću Ribnice u Moraču blagosiljan je slavski kolač i održana duhovna akademija.

Književnik Budimir Dubak kazao je da Sveti Simeon Mirotočivi svjedoči da je njegova loza neiskorjenjiva.

"Podgorički Saborni hram Hristovog Vaskrsenja, taj ukras Vaseljene, primio je u svoje okrilje sveti vinograd, koji je od hilandarske roditeljke presadio naš bogonadahnuti arhiepiskop Amfilohije. Evo, taj vinogradar Gospodnji, svetu lozu Simeonovu usadio je i ovdje, gdje je Nemanja progledao", kazao je Dubak.

..

On je kazao da uzalud bogoborci, i mrzitelji na svoj rod, kidišu na Svetog Simeona.

"Mi, njegova čeda, s ljubavlju i zahvalnošću, ovdje, u njegovoj i našoj kolijevci, izgovaramo riječi Teodosijeve: „Jutro bogolepno izasjavši ljudima svojim, / tamu duboku jeresi odagnav, oče, / i duše njihove prosvetlio jesi verom, / stoga crkva tvoja svetlozarna / mošti tvoje imajući, poje danas / svetlozarni spomen tvoj, Simeone, / Hrista veličajući“", poručio je Dubak.

..

Takođe, obavljeno je osvećenje novosagrađenog Duhovnog centra sa katakombnom crkvicom posvećenom Svetom Simeonu Mirotočivom.

Mitropolit Amfilohije je nakon osvećenja kazao da je u porti zasađena loza Svetog Simeona Mirotočivog.

"Od one loze koju smo već posadili pored njegovog pirga na Sabornom hramu. On je njegov simvol i simvol živog i opipljivog njegovog prisustva. Izrasla je iz njegovih moštiju, pa je dobro da i ovdje dođe", rekao je mitropolit Amfilohije. (Portal RTCG)

Portal Analitika