Svijet

UKRAJINA: Razmijenjeno oko 200 zarobljenika

Ukrajinska vojska i predstavnici proruskih pobunjenika razmijenili su večeras neočekivano brzo skoro 200 zatvorenika, na udaljenoj lokaciji na liniji fronta.
UKRAJINA: Razmijenjeno oko 200 zarobljenika
Portal AnalitikaIzvor

Razmijenjeno je 139 ukrajinskih vojnika za 52 pobunjenika, rekao je predstavnik pobunjenika koji je nadgledao razmjenu na ničijoj zemlji, nedaleko od sela Žolobok, oko 20 kilometara zapadno od Luganska.

Pun autobus iznurenih ukrajinskih vojnika dovezen je ranije danas iz glavnog pobunjeničkog sedišta u Donjecku u selo, oko 140 kilometara ka sjeveroistoku, gdje su se pridružili drugim grupama zarobljenika. 

Pošto su stigli nedaleko od Žoloboka, vojnici su postrojeni i morali su da saslušaju govor oficira pobunjenika koji im je naredio da zauvijek napuste teritoriju Donjecka i Luganska. 

Vojnici, od kojih su se neki podupirali štakama, dok je jedan bio na nosilima, potom su prepešjačili tri kilometara do mjesta razmjene. 

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko napisao je ranijena Tviteru da su ga predstavnici Službe nacionalne bezbjednosti informisali da je počela razmjena zarobljenika. 

"U dogledno vreme, 140 naših heroja biće slobodno", napisao je on. Njegov portparol Svajtoslav Cegolko rekao je kasnije da je danas oslobođeno 139 ukrajinskih vojnika, a da će još jedan biti pušten narednih dana. 

Po mirovnom sporazumu, potpisanom prošle sedmice u Minsku, predviđa se razmjena svih zarobljenika u konfliktu koji traje od aprila prošle godine. (B92)

Portal Analitika