Region

Kolege pokušale spasiti pilota od kamataša, dali mu 12.500 eura

Kolege iz jedinice znale su za finansijske probleme majora A. P. koji se prije tri dana ubio, pa su prije nekoliko mjeseci skupili oko 12.500 eura kako bi mu pomogli da vrati dio dugova, saznaje “Blic”.
Kolege pokušale spasiti pilota od kamataša, dali mu 12.500 eura
Portal AnalitikaIzvor

Ova pomoć vazduhoplovaca iz baze u Batajnici, međutim, nije bilo dovoljno jer je A.P. pojedincima, prema nezvaničnim informacijama, dugovao oko 50.000 eura.

Kako je pilot lovačke avijacije srpskog RV i PVO upao u tolike zelenaške dugove, za sada nije jasno. Istraga računa da bi većinu odgovora moglo da da jedno od tri oproštajna pisma koje je A.P. uputio najstarijem sinu, supruzi, ali i onima kojima je dugovao.

Među kolegama A.P, koji je sahranjen juče u Beogradu uz sve vojne počasti, važio je za dobrog, sposobnog i iskusnog pilota. Na finansijskom planu, međutim, nije stajao dobro, uprkos solidnim primanjima. On je, naime, i nakon novembarskog smanjenja plate koje je pogodilo sve državne službenike, mjesečno primao oko 80.000 dinara. Na tu sumu, međutim, dolazili su dodaci za dežurstva i dnevnice, sveukupno oko 15.000 dinara. 
Pilot je, međutim, kako “Blic” saznaje, uz stambeni, otplaćivao još četiri kredita, za koje je mjesečna rata iznosila između 50.000 i 60.000 dinara. U tu sumu ne ulazi i 300 eura rate kredita za stan koji je A.P. uzeo, jer je veći dio tog kredita, odnosno 27.500 dinara, plaćalo Ministarstvo odbrane kroz naknadu za uvećane troškove života.

Iz finansijske krize je čak pokušao da se izvuče i transakcijama na berzi, ali ni tu nije imao uspjeha.

Krajem oktobra prošle godine A.P. je bio i na redovnom testiranju koje prolaze piloti i imao je dobre rezultate na psihološkom testiranju. Nije bilo nikakvih indicija da je bio sklon samoubistvu. U jedinci se ponašao normalno, iamo je odlične odnose sa kolegama, a kako je rekao ministar odbrane Bratislav Gašić, imao je i normalan put napredovanja u karijeri.

Major A.P. pilot na “migu-21” pucao je sebi u glavu iz službenog pištolja u srijedu ujutru. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je u kadi u porodičnom domu na Banovom brdu, u kojem je živio sa suprugom i troje maloljetne djece od 17, 14 i pet godina. (Blic)

Portal Analitika