Svijet

CIPRAS: Dobili smo bitku, ali ne i rat

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je je danas da dogovor sklopljen sa ministrima finansija eurozone o produženju paketa pomoći Grčkoj za još četiri mjeseca poništava obećanje prethodne konzervativne vlade prema međunarodnim kreditorima o primjeni mjera štednje.
CIPRAS: Dobili smo bitku, ali ne i rat
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Dobili smo bitku, ali ne i rat. Problemi, pravi problemi su i dalje ispred nas", istakao je grčki premijer.

"Juče smo preduzeli odlučan korak, ostavili smo iza sebe štednju, paket pomoći i trojku kreditora", izjavio je Cipras u obraćanju javnosti, koji je prenosila grčka televizija, prenio je Rojters.

Svjetski mediji su sinoć izvijestili da su ministri finansija eurozone postigli dogovor da se paket pomoći Grčkoj produži za još četiri mjeseca, a Grčka se zauzvrat obavezala da će nastaviti sa reformama i sa programom štednje.

"Imali smo vrlo intenzivnu diskusiju", rekao je novinarima u Briselu predsjednik eurozone Jerun Dajselblum nakon dramatične sjednice, koja je počela sa više od tri sata zakašnjenja zbog bilateralnih konsultacija i završila u petak nešto prije 21.00 časova.

Prema saopštenju izdatom nakon sastanka, Grčkoj je odobreno produženje finansijske pomoći za otplatu javnog duga do kraja aprila, pod istim uslovima koji su važili do sada, što podrazumijeva strukturne reforme i mjere štednje.

"Grčka se obavezala da će sprovesti širok proces restruktuiranja i na vrijeme izmirivati sve obaveze prema kreditorima", kazao je Dajselblum.

Grci će u ponedjeljak dostaviti Briselu plan reformi koje će, ukoliko budu pozitivno ocijenjene, omogućiti da se do kraja aprila izvrši revizija važećeg programa i naprave korekcije.

Praktično jedini ustupak koji je Grčka dobila je što je dosadašnji termin "trojka", koji uključuje predstavnike Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda zamijene terminom "institucije".

Ranije ugovoren program finansijske pomoći za otplatu 320 milijardi eura grčkog javnog duga ističe 28. februara, a da sinoćni sastanak nije uspio, otvorila bi se mogućnost da Grčka napusti eurozonu, sa nesagledivim posljedicama po zajedničku evropsku valutu.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika