Turizam

GVOZDENOVIĆ: Crna Gora omiljena destinacija turistima iz Srbije

Delegacija Crne Gore, koju predvodi Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma, učestvuje na 37. Međunarodnom sajmu turizma koji se održava od 19. do 22. februara 2015. godine u Beogradu. Na Štandu Crne Gore predstavlja se crnogorska turistička ponuda, shodno usmjerenju Vlade Crne Gore ka kontiuniranoj i intenzivnoj kampanji na najznačajnijim tržištima, u koje svakako spada tržište Srbije.
GVOZDENOVIĆ: Crna Gora omiljena destinacija turistima iz Srbije
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Gvozdenović je u brojnim razgovorima i izjavama za medije predstavio dosadašnje aktivnosti i ukazao na značaj koji turisti iz Srbije imaju za crnogorski turizam.

“I ove godine Crna Gora je potvrdila epitet jedne od omiljenih destinacija turistima iz Srbije koji ne samo da su uvijek dobrodošli, već se u Crnoj Gori osećaju kao kod prijatelja”, navodi se u saopštenju Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTOCG).

Stoga se akcenat stavlja na unapređenje postojeće ponude i novine u crnogorskom turističkom proizvodu.

Tokom boravka na sajmu, ministar Gvozdenović je zajedno sa svojim saradnicima, Predragom Jelušićem, državnim sekretarom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma  i Željkom Radak-Kukavičić, direktorkom Nacionalne turističke organizacije, održao sastanak sa Rasimom Ljajićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom  trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Gordanom Plamenac, direktorkom Turističke organizacije Srbije.

"Gvozdenović je sagovornike podsjetio da Crna Gora i Srbija imaju pravni osnov za saradnju u vidu Memoranduma o saradnji u oblasti turizma između Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore i Ministarstva privrede Srbije, potpisanog u februaru 2014. godine, kojim je  predviđeno  promovisanje saradnje nacionalnih turističkih organizacija i drugih privrednih subjekata u oblasti turizma, saradnja između institucija nadležnih za oblast turizma, podsticanje učešća na turističkim sajmovima i međunarodnim konferencijama, olakšavanje graničnog prelaza, unapređenje saradnje u edukaciji kadrova, razmjena zakonskih i administrativnih informacija u turizmu, podsticanje naučne saradnje kao i razmjena zakonskih propisa za očuvanje prirodnog i kulturnog nasljeđa, održavanje konsultacija resornih ministara u cilju koordinacije sprovođenja Memoranduma", stoji u saopštenju.

On je istakao da je turizam jedna od glavnih privrednih grana modernog doba u kojem bi male države trebalo da nađu svoju šansu.

„Privlačenje investicija kroz prirodne potencijale a uz poštovanje standarda planiranja prostora i zaštite životne sredine je ključ održivog uspjeha za sve zemlje regiona, a budući da naše dvije zemlje dijele mnoge potencijale, prirodno je dalje povezivanje i intenziviranje saradnje“ naglasio je Gvozdenović.

Ministar je izrazio i očekivanje da se investitori iz Srbije angažuju na izgradnji novih, podizanju kvaliteta i dogradnji postojećih turističkih kapaciteta u Crnoj Gori.

Rasim Ljajić je istakao da se svaki uspjeh koji Crna Gora dobrom turističkom sezonom ostvari direktno projektuje i na srpsku privredu i proizvode iz Srbije, s obzirom na to da Crna Gora važi za jednog od najvećih uvoznika srpskih proizvoda, što potvrđuje statistika.

„Naš cilj je da ova saradnja i zajednički benefiti postanu još većim i svrsisihodnijim“, dodao je Ljajić.

Sagovornici su se saglasili da postojeće dobre odnose treba nadograđivati kroz razmjenu iskustava u oblasti ruralnog razvoja, posebno sa aspekta diverzifikacije ruralne privrede, sa naglaskom na aspekt turističke valorizacije ruralnih resursa, unapređenja funkcionisanja i poslovanja skijališta, kao i obogaćivanja ponude ski centara, intenziviranja aktivnosti na planu implementacije prekograničnih razvojnih  projekata i s tim u vezi, efikasnijeg povlačenja sredstava iz EU fondova.

"Takođe, bitno je organizovati zajedničke aktivnosti na planu definisanja:zajedničkih turističkih proizvoda (paket aranžman, za 5 – 7 – 10 dana, za Crnu Goru i Srbiju), regionalnog brenda, promotivnih aktivnosti (zajednička promocija, prije svega putem savremenih IT sredstava), zajedničkog organizovanja studijskih posjeta turističkih agencija i novinara sa emitivnih turističkih tržišta značajnih za Crnu Goru i Srbiju, intenziviranje saradnje nacionalnih turističkih organizacija ex Yu država, saradnje na planu do-obuke/edukacije đaka / studenata i zaposlenih u ugostiteljsko – turističkim objektima, sa akcentom na praktičnu obuku", navode iz NTOCG.

Gvozdenović se, tokom trajanja sajma, sastao sa predstavnicima turističkog i privrednog sektora i investitorima iz Srbije. 

Međunarodni sajam turizma otvorio je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić,  na kojem se predstavlja 1. 100 izlagača iz 50 zemalja, uz poruku da je pred turizmom u Srbiji velika budućnost, ali da će država morati još mnogo da uradi u toj oblasti.

"Ovo je prvi put od 1978. godine da sajam turizma otvara premijer, što govori u prilog tome da Vlada pridaje veliki značaj turizmu, koji će, u buduće biti jedna od važnih privrednih grana", poručuju iz NTOCG.

U pozdravnom govoru Vučić se osvrnuo i na dobru saradnju sa Crnom Gorom u oblasti turizma, posebno na planu zajedničke promocije na određenim značajnim emitivnim tržištima za dvije zemlje.

To je bila ujedno i platforma razgovora dva resorna ministra koji su dogovorili sastanak u Crnoj Gori krajem marta mjeseca ove godine, povodom pripreme zajedničkog nastupa planiranog 27. marta u Budimpešti, u okviru sastanka Inicijative za saradnju 16 država Centralne i Istočne Evrope i Kineske turističke administracije (“16+1”) koja ima za cilj da se kroz saradnju i zajedniče projekte članica poveća broj kineza koji posjećuju ovaj region.

U hali 1 Beogradskog sajma pored Nacionalne turističke organizacije, prisutne su lokalne turističke organizacije: Budve, Bara, Podgorice, Tivta, Ulcinja, Kotora, Cetinja, Nikšića, Žabljaka, Berana, Bijelog Polja, Pljevalja, Mojkovca, Regionalna turistička organizacija Bjelasice i Komova, hotelska preduzeća „Budvanska rivijera“, „Montenegrostars“, „Ulcinjska rivijera“,  hoteli „Regent Porto Montenegro“, Queen of Montenegro, Insitut „Simo Milošević“ iz Igala, Ramada i nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines.

Predstavnici NTO CG,  lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede tokom trajanja sajma imali su priliku da upoznaju medije i posjetioce sa turističkom ponudom i paket aranžmanima za predstojeću sezonu.

Drugog dana sajma, upriličen je prijem kojem su prisustvovale visoke zvanice iz političkog i kulturnog života Srbije, mediji, partneri sa ovog važnog emitivnog tržišta.

Prema zvaničnim statističkim podacima 2014. godine Crnu Goru je posjetilo 287.620  turista iz Srbije koji su ostvarili 2.061.170 noćenja.

Portal Analitika