Društvo

VUKSANOVIĆ: Inspekcija pojačala kontrole, cilj zaštita zdravlja ljudi

Nastavljajući pojačani nadzor mesara i prodavnica od početka 2015. godine uzeto je 160 uzoraka u 74 objekta na cijeloj teritoriji Crne Gore, od kojih se samo tri pokazalo neispravnim, tj. pozitivnim na prisustvo vinobrana, kazao je za Pobjedu direktor Uprave za inspekcijske poslove (UIP) Božidar Vuksanović.
VUKSANOVIĆ: Inspekcija pojačala kontrole, cilj zaštita zdravlja ljudi
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vuksanović je u intervjuu za Pobjedu objasnio da su inspektori Uprave za inspekcijske poslove nastavili i ove godine pojačani nadzor mesara i prodavnica, kao i zdravstvenih ustanova na teritoriji cijele zemlje.

„Akcenat je stavljen na zaštitu zdravlja ljudi“, rekao je direktor UIP-a.

On tvrdi i da je objedinjavanje svih inspekcija pod jedan krov dalo višetruke rezultate, kao i da postojeći budžet u određenoj mjeri limitira jačanje administrativnih kapaciteta uprave.

„Centralizovanje inspekcijskog nadzora omogućilo je organizovanje zajedničkih kontrola kojima se postižu višestruki efekti, počev od bolje iskorišćenosti resursa, preko manje opterećenosti subjekta kontrole, do povećanja kvaliteta kontrola zbog kompleksnosti i sljedljivosti inspekcijskog nadzora. Objedinjavanjem inspekcija smanjen je rizik od različitog postupanja inspektora prilikom vršenja inspekcijskog nadzora i preduzimanja mjera, budući da se logistička podrška inspekcijama sada pruža sa jednog mjesta“, istakao je Vuksanović. Dodao je da je centralizovanje inspekcijskog sistema omogućilo koordinirani pristup u sprovođenju brojnih strateških dokumenata Vlade Crne Gore i resornih ministarstava, počev od Akcionog plana za suzbijanje  sive ekonomije do Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Kako kaže prvi čovjek Uprave postojeća budžetska sredstva u određenoj mjeri limitiraju jačanje administrativnih kapaciteta.

„Uprava je, preko Komisije za evropske integracije, ukazala na potrebu jačanja administrativnih kapaciteta svojih inspekcija u dijelu politika obuhvaćenih pregovaračkim poglavljima u kojima su inspekcije Uprave nadležne za sprovođenje nadzora, temeljeći svoj zahtjev, između ostalog, i na preporukama iz Godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore“, tvrdi Vuksanović.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika